Sosyal medyada bir vatandaşın isyanı, Ticaret Bakanlığı'nı harekete geçirdi. İki gün içinde 900.000 TL'ye varan tutarsız zamlar yapılan bir konut ilanına inceleme başlatan Bakanlık, ilanı yayınlayan kişiye 100.000 TL idari para cezası kesti ve ilanın yayından kaldırılmasını sağladı. Vatandaşın, fiyat artışlarına tepki olarak "İki günde ülkede savaş çıktı herhalde" demesi dikkat çekti.

Ticaret Bakanlığı Basın Müşaviri Bekir Kaplan, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, gelen ihbar üzerine bir ilan sitesindeki taşınmaz ilanının detaylarının incelendiğini belirtti.

İncelemede, ilanın bireysel bir kullanıcı tarafından verildiği ve fiyatının kısa süre içinde rekor seviyede artırıldığı tespit edildi. Buna göre, 1 Eylül 2025 tarihinde 6.750.000 TL olarak girilen evin fiyatı, 2 Ekim 2025 tarihinde 8.000.000 TL'ye yükseltildi. Bu, bir ay içinde 1.250.000 TL'lik bir artış anlamına geliyor.

Ticaret Bakanlığı ndan fahiş konut zammına 100 bin TL ceza 1

Bakanlık, ilandaki fiyat artışının genel ekonomik verilere uygun olmadığı sonucuna vararak ceza uyguladı. Kaplan, bu nedenle ilgili kişi hakkında 100.000 TL idari para cezası uygulandığını ve ilan sitesiyle görüşülerek ilanın derhal yayından kaldırıldığını duyurdu.

İHBARDA BELİRTİLEN TUTARSIZ FİYAT GEÇMİŞİ

Bakanlığın ihbar kabul ettiği sosyal medya paylaşımında, konutun fiyat geçmişindeki tutarsızlıklar da öne sürülmüştü. Paylaşımı yapan kişi, daireye 4 Eylül'de 6.750.000 TL istenirken, 21 Eylül'de fiyatın 8.500.000 TL'ye çıktığını, ardından 30 Eylül'de 7.100.000 TL'ye düştüğünü ve 2 Ekim'de tekrar 8.000.000 TL'ye yükseldiğini belirtmişti.

Bu karar, Bakanlığın özellikle konut ilanlarındaki haksız fiyat artışlarına yönelik denetimlerini sıkılaştırdığını ve sosyal medya şikayetlerini de ciddiye aldığını gösteriyor.