Türkiye'de konut piyasası, alım ve kira fiyatları arasındaki dengesizlikle yeni bir döneme giriyor. Konut fiyatlarındaki artışın, kira artışlarının gerisinde kalması, yatırımcıları "kira getirisi yüksek" dairelere yöneltti. Bu durum, özellikle 2+1 ve 1+1 gibi küçük dairelerin piyasadaki ağırlığını artırdı.
Son verilere göre Türkiye genelinde yıllık enflasyonun yüzde 33,52 olduğu temmuz ayında, kiralar ortalama yüzde 34'lük bir artışla enflasyonu geride bıraktı.
Bu tablo, konutun geri dönüş süresini (amortisman) kısaltırken, kira getirisini de cazip hale getirdi.
Bu ivme, bu yılın ilk yedi ayında konut satışlarını geçen yıla göre yüzde 24,2 artırarak 835 bin adede yaklaştırdı.
2+1 VE 1+1'LER ZİRVEDE
İlan sitelerinde yer alan kiralık dairelerde de 2+1 ve 1+1'lerin hakimiyeti dikkat çekiyor.
Toplam kiralık dairelerin yüzde 34'ünü 2+1'ler oluştururken, 1+1 dairelerin payı yüzde 25'e ulaştı.
Bu trendin arkasında, konut maliyetlerindeki artış ve çekirdek aileye dönüş gibi sosyo-ekonomik faktörler bulunuyor.

KİRA GETİRİSİ EN YÜKSEK 10 BÜYÜKŞEHİR
Ağustos 2025 itibarıyla büyükşehirlerdeki ortalama kira getirileri ve amortisman süreleri incelendiğinde, öne çıkan şehirler şöyle sıralanıyor:
- Ankara: Yıllık kira getirisi yüzde 10,47 ve 10 yıllık amortisman süresiyle zirvede yer alıyor.
- Şanlıurfa: yüzde 8,76
- Tekirdağ: yüzde 8,71
- Van: yüzde 8,37
- Kahramanmaraş: yüzde 8,26
- Eskişehir: yüzde 8,09
- İzmir: yüzde 7,96
- Sakarya: yüzde 7,92
- Denizli: yüzde 7,92
- Hatay: yüzde 7,91
(Türkiye Gazetesi)