Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 6 Şubat depremlerinin yaralarını sarmak ve bölge ekonomisini ayağa kaldırmak amacıyla Asya Kalkınma Bankası'ndan (AKB) dev bir finansman paketi sağlandığını açıkladı. Bakan Şimşek, bu son anlaşmayla birlikte 2025 yılında temin edilen dış finansman tutarının 16,5 milyar dolara ulaşarak tüm zamanların rekorunu kırdığını belirtti.
Bakanlıktan edinilen bilgilere göre AKB ile yapılan anlaşma kapsamında deprem bölgesine üç ayrı koldan nakit akışı sağlanacak.
• İhracatçıya Can Suyu: Depremden etkilenen ihracatçı firmalar için 500 milyon euro.
• Yeniden İmar ve Enerji: Bölgenin toparlanma süreci ve yenilenebilir enerji yatırımlarının desteklenmesi amacıyla Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası üzerinden kullandırılmak üzere 150 milyon euro.
• Kapasite Artırımı: Yine kalkınma odaklı projeler için ek 150 milyon dolar.
Böylece 12 Kasım 2025'te İller Bankası'na sağlanan kredi de dahil edildiğinde, AKB'den bugüne kadar sağlanan toplam kaynak yaklaşık 1 milyar doları buldu.

DIŞ FİNANSMANDA "CUMHURİYET TARİHİ REKORU"
Bakan Mehmet Şimşek, uygulanan ekonomi programına duyulan güvenin uluslararası piyasalardaki karşılığını aldıklarını vurguladı.
Deprem bölgesi için 2023'ten bu yana sağlanan dış kaynağın 8,4 milyar dolara ulaştığını belirten Şimşek, genel tabloyu şu sözlerle değerlendirdi:
"Bakanlığımızın çalışmalarıyla bu yıl içinde toplam 16,5 milyar dolarlık uygun koşullu dış finansman temin edildi. Bu kaynakla birlikte Türkiye, dış finansman miktarında tüm zamanların rekorunu kırdı. Sağlanan bu destek, deprem bölgesindeki üretimin güçlenmesine ve sürdürülebilir büyümeye büyük katkı sağlayacak. Bölgenin kalkınması için uzun vadeli kaynak arayışımızı sürdüreceğiz."
(AA)


