Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde 2 saat 10 dakika süren Kabine Toplantısı sona erdi. Toplantının ardından kameralar karşısına geçen Cumhurbaşkanı Erdoğan, adalet istatistiklerinden dış politikaya, siyasi nezaketten toplumsal birliğe kadar geniş bir yelpazede değerlendirmelerde bulundu. Erdoğan, Orhun Kitabeleri’nden örnek vererek "Birlik" vurgusu yaptı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan Cumhurbaşkanlığı Kabinesi, ulaştırmadan güvenliğe, ekonomiden dış politikaya kadar ülkenin kritik gündem maddelerini masaya yatırdı. Toplantı sonrası millete seslenen Erdoğan, Türkiye'nin hedeflerine kararlılıkla yürüdüğünü belirtti.

"ORHUN KİTABELERİ" İLE BİRLİK MESAJI

Konuşmasında Türk tarihinin köklerine atıfta bulunan Erdoğan, Orhun Kitabeleri'ndeki "Yufka kalın olursa onu delmek zor, ince yoğun olursa kırmak zor imiş" sözlerini hatırlattı.

Türkiye'nin büyük bir atılım içinde olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı, "Türk, Kürt, Arap, Laz, Çerkez, Sünni, Alevi fark etmeksizin birbirimize olan sarsılmaz bağlılığımız bizi güçlü kılıyor. Nefret siyasetine prim vermeyecek, kardeşliğimizi yücelteceğiz" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Kabine sonrası net mesajlar: "Büyük atılımı sürdüreceğiz" 1

ADALET SİSTEMİNDE "AVRUPA STANDARTLARININ ÜSTÜ" VURGUSU

Hükümetin adalet teşkilatını hem fiziki hem de insan kaynağı olarak güçlendirdiğini belirten Erdoğan, şu çarpıcı verileri paylaştı:

• Son 23 yılda adalet personeli sayısı 26 binden 95 bine, hakim ve savcı sayısı ise 26 bine yükseltildi.

• Müstakil adliye binası sayısı 78’den 391’e çıkarıldı.

• AİHM kararlarına uyma oranının yüzde 90 ile Avrupa Konseyi ortalamasının çok üzerinde olduğu belirtildi.

Erdoğan ayrıca Türkiye'yi eleştirenlerin İsrail gibi uluslararası hukuku yok sayan ülkelere karşı sessiz kalmasını "ideolojik at gözlüğü" olarak nitelendirerek çifte standardı eleştirdi.

SİYASETTE "NEZAKET" ÇAĞRISI VE BAŞSAĞLIĞI

Bütçe görüşmeleri sırasında Meclis'te yaşanan gerginliklere de değinen Erdoğan, siyasi üslubun sertleşmesini eleştirdi.

Özellikle kadın milletvekillerine yönelik saygısız ifadeleri kınayan Cumhurbaşkanı, "Polemiklerin sertleştiği bütçe maratonunda herkesten üslup noktasında özen bekliyorum" dedi.

Erdoğan ayrıca, hayatını kaybeden Şehzadeler Belediye Başkanı Gülşah Durbay için de bir taziye mesajı paylaşarak, ailesine ve CHP camiasına başsağlığı diledi.

ENGELLİ VATANDAŞLARA DESTEK VE DIŞ POLİTİKA

Konuşmasının diğer satır başlarında sosyal devlet vurgusu yapan Erdoğan, evde bakım hizmetinden yararlanan vatandaş sayısının 5 binden 520 bine çıktığını hatırlattı.

Dış politikada ise Macaristan ile 6 milyar dolarlık ticaret hedefine yaklaşıldığını ve Türkiye'nin Gazze'den Suriye'ye kadar her bölgede "insan hakları dersi veren" bir duruş sergilediğini ifade etti.