Türkiye'de Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) sisteminin yıllardır süren "çok çalışanın cezalandırıldığı" eleştirilerine son verecek tarihi bir reformun yolda olduğu iddiaları gündemde yerini aldı. Cumhurbaşkanlığı 2026 Yılı Programı'nda yer alan ferahlatıcı hedef, emeklilik sistemini baştan aşağı yenilemeyi ve "daha fazla çalışana, daha yüksek emekli maaşı" vaadiyle milyonları heyecanlandırmayı hedefliyor.

Mevcut sistemde 3600 gün primle emekli olanla 9000 gün prim ödeyen Bağ-Kur’lu esnafın kök maaşta eşitlenmesi, primini yıllarca yüksek ödeyen vatandaşların "Bizim emeğimiz nerede?" feryadına neden oluyordu.

Bu adaletsizlik, birçok çalışanın yaş şartı dolunca "Gözü kapalı sistemden kaçmasına" ve SGK’nın prim gelirinden mahrum kalmasına yol açıyordu.

Emeklilikte devrim sinyali! Erdoğan programında "uzun çalışana yüksek maaş" dönemi mi başlıyor? 1

PRİM ADALETSİZLİĞİNE SON: AYNI PRİM, FARKLI MAAŞ KALKIYOR

Türkiye Gazetesi yazarı İsa Karakaş’ın köşe yazısına göre Resmi Gazete'de yayımlanan 2026 Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı, bu vahim tabloyu tersine çevirecek.

Program, aylık bağlama sisteminin (ABO), uzun istihdamı teşvik edecek şekilde yeniden tasarlanacağını ve hakkaniyetle dengeyi sağlamak için parametrelerin gözden geçirileceğini netleştiriyor.

Emeklilikte devrim sinyali! Erdoğan programında "uzun çalışana yüksek maaş" dönemi mi başlıyor? 2

MİLYONLARCA ÇALIŞAN İÇİN ÇİFTE KAZANÇ FORMÜLÜ

Uzmanların önerdiği ve masada öne çıkan "çok çalışana ekstra ABO" formülü, sistemde kalma motivasyonunu artıracak.

Kısmi emeklilik (yaş haddi) ile tam emeklilik için ödenecek primlere göre ayrı taban maaşların oluşturulması. Böylece az prim ödeyenlere düşük, uzun süre prim ödeyenlere ise hak ettikleri yüksek maaş verilecek.

20-25 yıldan sonra çalışılan her ekstra yıl için Aylık Bağlama Oranı’nda (ABO) ilave yüzde artışı sağlanması. Bu, çalışanları "Biraz daha dayanayım" diyecek noktaya getirecek.

Emeklilikte devrim sinyali! Erdoğan programında "uzun çalışana yüksek maaş" dönemi mi başlıyor? 3

SGK ÇİFTE KAZANÇ ELDE EDECEK

Bu reformun hayata geçmesi, sadece çalışanlar için değil, SGK'nın aktüeryal dengesi için de bir "kazan-kazan" durumu yaratacak.

Çalışanların emekliliği ertelemesi sayesinde SGK hem prim almaya devam edecek hem de maaş ödemesi yapmaktan geçici olarak kurtulacak.