Hafta başında 7,59 lira fiyattan halka arz olan Gayrimenkul Sertifikası'na ilişkin merak edilenleri Emlak Konut GYO Genel Müdürü Yasir Yılmaz detaylı şekilde açıkladı. Gayrimenkul Sertifikası'nda fiyat düşüşlerinin ya da anlamsız artışların önüne geçmek için alınan önlemleri anlattı.
İstanbul’da Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) ve Emlak Konut GYO iş birliğiyle hayata geçirilen Damla Kent projesine ait Gayrimenkul Sertifikası'nın talep toplamayla beraber ciddi bir derinliğe ilk günden ulaştığını kaydeden Yılmaz, borsadaki fiyat hareketleri için Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) ile birlikte gerekli önlemleri aldıklarını söyledi.
Halka arz talep toplama günü 4 Ağustos'ta başlayan ve yüzde 25 indirimle satışa çıkarılan paylar için “Vatandaşımız Gayrimenkul Sertifikası ile konuta erişmek için yeni bir enstrümana ulaşmış oluyor" dedi.
PEŞİN SATIŞ FİYATINDAN İSKONTO YAPILIYOR
İskonto detayına da açıklık getiren Emlak Konut GYO Genel Müdürü, metrekare satış fiyatları için şöyle konuştu:
"Vadeli satış fiyatından değil, peşin satış fiyatından iskonto yapıyoruz. Hem peşin satış fiyatından iskontolu hem de yatırımcı açısından maliyetinin altında bir fırsat satışı diyebilirim."
YÜZDE 28'LİK KISIM İÇİN SERTİFİKA SAHİPLERİ DEĞER ARTIŞINDAN FAYDALANACAK
Damla Kent projesi tamamlandığında yüzde 72'sinin dairelerini aldığını, geri kalan yüzde 28'lik kısım için ise sertifika sahiplerinin değer artışından kazandığını belirten Yılmaz, bu sertifika modelinde peşinat ve taksit zorunluluğunun olmadığını, faizin işletildiği bir uygulama bulunmadığını ekledi.

4 YILDA EKSİK LOTLAR TAMAMLANACAK
Yılmaz, halka arzda alınacak belirli bir sertifikayla 4 yılda eksik lotların tamamlanacağını söyledi.
Gayrimenkul Sertifikası'nda yatırımcılar için süreç sonunda iki net seçenek bulunduğunu ise şu sözlerle anlattı:
"Birincisi, ev sahibi olma yoludur. Bu yolda, hedefledikleri konut için gerekli sayıda sertifikayı 4 yıl içinde borsadan toplayarak tapularına kavuşabilirler. İkinci seçenek ise değer artışından kazanma yoludur. Bu yolu tercih edenler, vade sonunda ellerindeki sertifikalar karşılığında, proje tamamlandığında satılan dairelerden elde edilen gelirden paylarını alırlar. Elbette tüm yatırımcılar, bu iki yoldan birini seçene kadar sertifikalarını Borsa İstanbul'da diledikleri zaman alıp satma özgürlüğüne sahiptir.”

"RAKAM GEREĞİNDEN FAZLA ARTARSA DİĞER ETAPLARI DA ARZ EDECEĞİZ"
Yasir Yılmaz, projeyi etaplar halinde yapılandırdıklarını belirterek, "Projemizi etaplar halinde yapılandırmamızın sebebi, piyasa talebini sağlıklı bir şekilde karşılayarak piyasa derinliğini korumaktır. Bu strateji, ani fiyat boşluklarının önüne geçerek daha istikrarlı bir piyasa oluşumunu destekleyecektir" dedi.
Yılmaz, metrekare fiyatına yönelik eleştirilere ilişkin, şu açıklamalarda bulundu:
"Bahsettiğimiz rakam aslında peşin satış fiyatından geldiğimiz iskontodur. Vadeli satış fiyatından değil peşin satış fiyatından iskonto yapıyoruz. Bu önemli bir husus. Bugün gayrimenkulün değerini etkileyen birkaç konu var. İşçilik ve malzeme maliyeti. Donatılar, yeşil alanlar, altyapı ve projenin kendi maliyetini dikkate aldığımızda toplam maliyetin altında bir rakamla satışa çıkmış oluyoruz. Yani hem peşin satış fiyatından iskontolu hem de yatırımcı açısından maliyetinin altında bir fırsat satışı diyebilirim."
HALKA ARZ FİYATINDAN CUMA GÜNÜNE KADAR FAYDALANILABİLECEK
Yasir Yılmaz, Emlak Konut olarak konut arzı noktasında son sürat çalıştıklarını, arsa alımlarını hızlandırdıklarını, projelere devam ettiklerini ve bu noktada hızlı bir şekilde çalıştıklarını söyledi.
Gayrimenkul Sertifikası'nı sadece Damla Kent projesine özgü çıkarmadıklarını dile getiren Yılmaz, şu ifadeleri kullandı:
"Gayrimenkul Sertifikası'na kurum olarak inanıyoruz. Önümüzdeki dönemde farklı projeleri bu modelle hayata geçirmeyi istiyoruz. Bu modeli vatandaşımızın gayrimenkule ulaşması için yeni ve kendi içerisinde avantajları olan bir model olarak görüyoruz. Bu anlamda hem sertifikayla alakalı yeni projelerimiz olmaya devam edecek hem önümüzdeki süreçte çok kısa vadede kampanyalar olacak hem de yeni başlayacağımız birtakım projeler olacak."
Yılmaz, vatandaşların 4-8 Ağustos'ta ilk halka arz fiyatından faydalanabileceğini belirterek, vatandaşların 43 aracı kurum vasıtasıyla gerek şubelerden gerekse mobilden alım işlemlerini hızlı bir şekilde yapabileceğini sözlerine ekledi.
(AA)