Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın dün açıkladığı haziran ayı ödemeler dengesi raporunda cari açığın beklentilerin üzerinde gerçekleşmesinin ardından bugün Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’ten açıklama geldi.
Sosyal medya hesabından açıklama yapan Bakan Şimşek, iyileşen koşulların önümüzdeki dönemde ekonomik aktiviteye katkı sağlayacağı mesajını vererek, cari açığın hala sürdürülebilir seviyelerde olduğunu söyledi.

Hazine ve Maliye Bakanı’nın yorumu şöyle:
“Üretim artarken cari açık sürdürülebilir seviyelerde. Dönemsel bazda üç çeyrektir artan sanayi üretimi, ikinci çeyrekte yıllık yüzde 7,3 büyüdü. Sanayideki bu görünümün yanı sıra inşaat ve hizmetlerdeki olumlu seyir, ikinci çeyrekte yıllık büyümenin güçlendiğine işaret ediyor. Haziranda 18,9 milyar dolar gerçekleşen yıllık cari açığın, ikinci çeyrekte milli gelire oranını yaklaşık yüzde 1,3 öngörüyoruz.”

İHRACAT VE TURİZM GELİRLERİ İLE ARTAN DÖVİZ GİRİŞLERİ CARİ DENGEYİ DESTEKLİYOR
Döviz girişleri ile cari dengenin desteklendiğini belirten Bakan Şimşek, “Güçlü ihracat ve turizm gelirleri ile artan avro/dolar paritesi cari dengeyi destekliyor” dedi.
Jeopolitik risklerdeki düşüşün yurt içinde ekonomiye katkısının ilerleyen dönemde görüleceğini söyleyerek şöyle ekledi:
“Azalan küresel belirsizlikler ve dezenflasyonla birlikte iyileşen yurtiçi finansal koşulların önümüzdeki dönemde ekonomik aktiviteye katkı sağlamasını öngörüyoruz. Cari açığın milli gelire oranının sınırlı artmasını ancak yıl sonunda yaklaşık yüzde 1,5 ile sürdürülebilir seviyede kalmasını bekliyoruz.”
DIŞ TİCARET AÇIĞI 6 MİLYAR 476 MİLYON DOLAR
TCMB verilerine göre haziran ayında cari işlemler hesabı 2 milyar 6 milyon dolar açık verdi.
Ekonomistlerin beklentisi 1 milyar 546 milyon dolar açık olması yönündeydi.
Altın ve enerji hariç cari işlemler hesabı 2 milyar 579 milyon dolar fazla verirken, ödemeler dengesi tanımlı dış ticaret açığı 6 milyar 476 milyon dolar olarak gerçekleşmişti.