Ana sayfa Ekonomi S&P’den Türkiye’ye not indirimi

S&P’den Türkiye’ye not indirimi

Uluslararası derecelendirme kuruluşu S&P, Türkiye’nin kredi notunu BB+’dan BB’ye, görünümünü ise ‘durağan’dan ‘negatif’e indirdi.

Kurumdan yapılan açıklamada, indirimin 15 Temmuz’daki darbe girişiminin ardından Türkiye’nin siyasi ortamının daha parçalı gözükmesi olduğu belirtildi. S&P’ye göre bu durum dış bağımlılığı yüksek olan Türkiye’nin yatırım ortamını, büyümesini ve sermaye girişlerini olumsuz etkileyecek. Kuruluş, başarısız darbe girişimi sonrası Türkiye’nin dış borçlarını çevirme kapasitesinin azaldığını belirtti.

Açıklamada, “Siyasi belirsizlik düşünülürse, Türk yetkililerin ekonomiyi dış finansman bağımlılığından kurtaracak reformları alma konusundaki kararlılıklarından uzaklaşacaklarını düşünüyoruz” denildi.

Türkiye’nin S&P notu zaten yatırım yapılabilir seviyenin altındaydı. Türkiye’ye yatırım yapılabilir not veren iki kredi derecelendirme kuruluşundan Moody’s ise Cuma günkü darbe girişiminin ardından Türkiye’nin notunu indirim için gözden geçirmeye aldı.

Yabancı yatırım fonlarından bazıları en az iki tane yatırım yapılabilir kredi notuna sahip olmayan ülkelere yatırım yapamıyorlar.

Kararın ardından dolar 3,083’ün üzerine çıkarak rekor tazeledi.

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Bülent Gedikli karara ilişkin Twitter’dan yaptığı açıklamada, “S&P nin yangından mal kaçırır gibi Türkiye’nin notunu indirmesi hiçbir mantığa uymayan karardır! TR’ye yapılan darbe girişiminin ardından hızlı ve zamanında alınan kararlarla etkileyemedikleri ekonomiyi bu şekilde etkilemeye çalışıyorlar. Küresel oyun Türkiye’ye tuzak kuruyor dediğimizde komplo teorisi diyenler gelişmeleri artık MİLLİ duygularla incelesin.Türkiye Cumhuriyeti devleti’nin tüm kurumları iş başında iken verilen not indirim kararı bu kararı verenler için KARA BİR LEKEDİR!” dedi.

Nomura International Kredi Stratejisti Timothy Ash de Twitter’da yaptığı yorumda, S&P’nin kredi kararına kesinlikle katılmadığını belirtti.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here