Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başekonomisti Philip Lane, dolar finansmanında yaşanabilecek bir kesintinin Euro Bölgesi bankalarını ciddi baskı altına sokabileceği uyarısında bulundu. Lane, ABD tahvil piyasasındaki satışların ve doların zayıflamasının, Avrupa bankalarının dolar cinsinden likiditeye erişimini zorlaştırdığını belirtti.
Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başekonomisti Philip Lane, Euro Bölgesi bankalarının dolar finansmanına erişimde yaşanabilecek bir kesinti durumunda ciddi risklerle karşı karşıya kalabileceğini söyledi.
Frankfurt’ta düzenlenen “2025 WE_ARE_IN Makroekonomi ve Finans Konferansı” kapsamında konuşan Lane, ABD Hazine menkul kıymetlerindeki satışlar ve doların zayıflamasının, Avrupa bankalarının dolar cinsinden likit varlıklara erişimini zorlaştırdığını belirtti.
“Dolar finansmanı kesilirse, Euro Bölgesi'ndeki bankalar ekonomiye sağladıkları kredileri kısıtlamak zorunda kalabilir,” diyen Lane, bilanço dışı risklerin ve dalgalı finansmanın birleşiminin sistemde ani değişimlere yol açabileceğini vurguladı.
KREDİ AKIŞI BASKI ALTINDA KALABİLİR
ECB Başekonomisti, olası bir dolar sıkışıklığının banka bilançolarının hem aktif hem de pasif tarafında baskı yaratabileceğini belirtti.
Lane’e göre bu durum, reel ekonomiye verilen kredilerde aşağı yönlü bir etki oluşturabilir.
FAİZ KARARLARINDA VERİYE BAĞLI DÖNEM
Para politikasına da değinen Lane, ECB’nin faiz kararlarının finansal sisteme aktarımının genel olarak sorunsuz işlediğini, ancak etkinin veriye bağlı ve dönemsel olarak değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.
ECB, Haziran 2024’ten bu yana mevduat faizini sekiz kez düşürmüş, temmuz ve eylül aylarında ise indirimlere ara vermişti. Mevduat faizi şu anda yüzde 2 seviyesinde bulunuyor. Banka, 30 Ekim’deki toplantısında enflasyonun hedefe yaklaşması nedeniyle faizleri sabit tutması bekleniyor.