Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Eylül 2025 konut satış istatistiklerini açıkladı. Veriler, konut piyasasında güçlü bir toparlanma yaşandığını göstererek, eylül ayında tüm zamanların en yüksek satış adedine ulaşıldığını ortaya koydu.
Türkiye genelinde konut satışları, eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 6,9 oranında artarak 150 bin 657 adede yükseldi.
Bu rakam, sadece tüm zamanların en yüksek eylül ayı satışı olmakla kalmadı, aynı zamanda 2025 yılının da en yüksek aylık satış adedi oldu.
Ocak-Eylül döneminde toplam konut satışları, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 19,2 oranında artarak 1 milyon 128 bin 727 adede ulaştı.
Konut piyasasındaki bu güçlü performans, artan talep, yüksek enflasyon ortamında gayrimenkulün güvenli liman olarak görülmesi ve yıl sonu işlemlerini hızlandırma eğilimi gibi faktörlerle ilişkilendiriliyor.
EN ÇOK VE EN AZ SATIŞ YAPILAN İLLER
Konut satış sayısının en fazla olduğu büyükşehirler sıralaması değişmedi:
1. İstanbul: 24 bin 119 adet
2. Ankara: 13 bin 417 adet
3. İzmir: 8 bin 544 adet
Konut satış sayısının en az olduğu iller ise sırasıyla 70 adetle Ardahan, 117 adetle Bayburt ve 142 adetle Tunceli olarak gerçekleşti.
Bu rekor satış rakamları, konut sektöründeki hareketliliğin sürdüğünü ve alıcıların piyasaya olan ilgisinin devam ettiğini gösteriyor.
İPOTEKLİ SATIŞLARDA YÜZDE 76’LIK SIÇRAMA
Eylül ayı verilerinde, yüksek faiz oranlarına rağmen ipotekli konut satışlarındaki çarpıcı artış dikkat çekti.
Eylül ipotekli satışlar, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 34,4 oranında artarak 21 bin 266 oldu.
Ocak-Eylül döneminde gerçekleşen ipotekli konut satışları ise yüzde 76,0 gibi yüksek bir oranda artarak 162 bin 493 adede ulaştı.
Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı yüzde 14,1 olarak gerçekleşirken, satışların yüzde 85,9'u diğer satış türleri (peşin, senet vb.) ile yapıldı.
İKİNCİ EL PAZARI CANLILIĞINI KORUYOR
Konut pazarında aslan payını yine ikinci el konutlar aldı.
Eylül ayında 103 bin 540 konut el değiştirirken, toplam satışların yüzde 68,7'si ikinci el konutlardan oluştu.
İlk el konut satışları ise yüzde 31,3 pay ile 47 bin 117 olarak gerçekleşti.
YABANCI SATIŞINDA DÜŞÜŞ DEVAM EDİYOR
Konut satışındaki genel artışa rağmen, yabancılara yapılan konut satışlarında gerileme devam etti.
Yabancılara yapılan konut satışları Eylül ayında bir önceki yıla göre yüzde 7,7 oranında azalarak bin 867 adet oldu. Toplam satışlar içindeki payı ise yüzde 1,2 olarak gerçekleşti.
Yabancılara en fazla konut satışı yapılan iller sırasıyla; İstanbul (744 adet), Antalya (557 adet) ve Mersin (124 adet) oldu.
En fazla konut satışı sırasıyla; Rusya Federasyonu (267), İran (202) ve Irak (146) vatandaşlarına yapıldı.