Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) tarafından yayımlanan Hanehalkı Enflasyon Beklentileri: Aralık 2025 raporuna göre, hanehalkının bir yıl sonrasına ilişkin enflasyon beklentisi 5,8 puan düşerek yüzde 51,9'a geriledi.
Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) tarafından, Gökhan Şahin Güneş imzasıyla hazırlanan "Enflasyon Beklentilerinde Düşüş Devam Ediyor" başlıklı Hanehalkı Enflasyon Beklentileri: Aralık 2025 araştırma notu yayımlandı.
Rapora göre, 2025 yılı Aralık ayında hanehalkının bir yıl sonrasına ilişkin enflasyon beklentisi, bir önceki anket dönemine göre 5,8 puan gerileyerek yüzde 51,9 seviyesine indi.
ENFLASYONUN DAHA DÜŞÜK OLACAĞINI BEKLEYENLER ARTTI
Önümüzdeki bir yıl içinde enflasyonun, güncel enflasyonun yüzde 31,1 altında gerçekleşeceğini düşünenlerin oranı 6,8 puan artarak yüzde 33,3 oldu.
Beklentilerin dağılımında ise katılımcıların en büyük bölümü, yüzde 33,1 ile enflasyonun yüzde 21–40 aralığında gerçekleşeceğini öngördü.
KADINLARIN ENFLASYON BEKLENTİSİ DAHA YÜKSEK
Aralık 2025 verilerine göre enflasyon beklentisi, bir önceki aya kıyasla erkeklerde 7,1 puan, kadınlarda ise 3,9 puan azaldı. Buna rağmen kadınların beklentisinin erkeklere göre daha yüksek olduğu görüldü.
-Erkekler: %49,3
-Kadınlar: %55,8
YAŞ GRUPLARINA GÖRE BEKLENTİLER
Bir önceki aya göre enflasyon beklentisi yalnızca 55–64 yaş grubunda 1,4 puan arttı, diğer tüm yaş gruplarında ise düşüş kaydedildi. Güncel ortalama beklentiler şu şekilde sıralandı:
-18–24 yaş: %45,1
-25–34 yaş: %59,4
-35–44 yaş: %51,3
-45–54 yaş: %49,6
-55–64 yaş: %59,4
-65 yaş ve üzeri: %54,1
İŞ DURUMUNA GÖRE BEKLENTİLERDE GENEL DÜŞÜŞ
İş durumuna göre yapılan değerlendirmede, ortalama enflasyon beklentilerinin tüm gruplarda gerilediği tespit edildi. Aralık 2025 itibarıyla ortalama beklentiler şöyle gerçekleşti:
-Emekli, çalışmıyor: %55,4
-Günlük/yevmiyeli çalışan: %52,3
-Kendi hesabına çalışan / işveren: %48,9
-Maaşlı devlet çalışanı: %45,2
-İşsiz ama iş aramayan: %53,6
-Öğrenciler: %49,2
-Ücretli özel sektör çalışanı: %50,1
-İşsiz ve iş arıyor: %51,8


