View Full Version : OPEC petrol sepeti
vizyoner
26-07-2004, 12:53
Çeşitli petrol kalitelerine göre oluşturulan OPECNA, OPEC petrol sepeti genel piyasa durumu hakkında bilgi veriyor sanırım:
Görebildiğim kadarıyle:
12 mayıs -2 haziran arası 36 $ altına düşmeyen sepet fiyatı 37.72 ile zirve yapmıştı.
Son 7 iş günü benzer trend yaşanıyor. Ortalaması 36.6 $ olan bir trend var.
37.72 zirvesi görülebilir. Ancak sonrasında önemli zayıflama bekliyorum.
Siyasi olarak belli konularda anlaşmalar sağlanmış olabilecektir.
Saygılar
vizyoner
27-07-2004, 10:30
26 haziran kapanışta petrol sepeti: 37.02 $ seviyesinde.
37.72 seviyesine çok az kaldı ve pek çok petrol ürününde yılların rekoru kırılıyor.
Bu tempoya rağmen 40 $ seviyelerinin aşılacağını sanmıyorum.
Uluslarası arenade uzlaşmaların sağlanmasıyla hızla 32-33 $ seviyeleri görülebilir.
Genellikle "arz endişeleri nedeniyle" vb. deniliyor. Sonuçta böyle de olsa ağırlıklı olarak "global güvenlik endişeleri" nedeniyle petrol fiyatları yükselmeye devam ediyor. Çünkü her durumda bu endişeler arzın kısıtlanması sonucunu doğuruyor. (Üretim ya da sevkiyatların aksaması gibi nedenlerle)
"Global güvenlik endişeleri"nin bir şekilde ortadan kalkması ya da azalması elbette petrol fiyatlarında düşürücü etki yapacaktır. Ancak ülkemiz açısından bakıldığında da jeopolitik önemin azalması gibi garip bir durum da maalesef ortaya çıkmaktadır. :(
vizyoner
27-07-2004, 14:17
Petroldeki çkış spekülatif yani uluslarası uzlaşma sistemine bağlı....
Global güvenlik de bir efsane söylenti bence, esas mesele karşı tarafın elini zayıflatma isteği.
Sonuçlara bakalım petrol fiyatlarında yükselme kime yarıyor, hangi ekonomik blokun elini zayıflatıyor.
Not: Eylül ayı başında Putin Türkiye'de...
shorunmu
05-08-2004, 08:53
Crude datasına ulaşabileceğimiz güvenilir bir adres biliyor musunuz acaba? Analizini yapardık :)
vizyoner
05-08-2004, 21:25
Ben OPECNA (petrol sepeti)verilerini kullanıyorum (forex). Crude tek başına anlam taşımıyor.
Crude datasına ulaşabileceğimiz güvenilir bir adres biliyor musunuz acaba? Analizini yapardık :)
http://www.futuresource.com/charts/charts.jsp?s=CL
vizyoner
06-08-2004, 14:13
OPECNA petrol sepeti 14 yılın rekorunu kırdı:39.55 $
Uluslararası gerilim, petrol rüşvetleri devam ettikçe, ABD seçimlerine dek 50$ üstünü beklemek sürpriz olmaz
(1986 YILINDA OLUSTURULAN OPEC PETROL SEPET FIYATI, CEZAYIR'IN SAHARA BLEND, ENDONEZYA'NIN MINAS, NIJERYA'NIN BONNY LIGHT, SUUDI ARABISTAN'INARAP LIGHT, DUBAI'NIN FATEH, VENEZUELLA'NIN TIA JUANE LIGHT VE MEKSIKA'NINISTHMUS PETROLLERININ FIYATLARININ ORTALAMASI ALINARAK HESAPLANIYOR. FOREKS HABER MERKEZI)
vizyoner
16-08-2004, 16:24
ABD dünyevi askeri düzenlerini gözden geçirirken OPECNA yeni rekorlara gidiyor:41.33 $
Artık çıkışın daha da şiddetleneceğini düşünüyorum.1 ay içinde 50 $, 3 ay içinde 60$ seviyelerinin yeni dünya düzeni açısından beklenmesi gerektiğini düşünüyorum.
vizyoner
18-08-2004, 13:41
ABD venezuella seçimlerini resmen tanıdı.
Artık birilerini daha susturmak gerek, fiyatlarıdaki yükselişe hayır demeyecektir sanırım.
Kısa vadede yüksek fiyatlardan kaybetse de asıl bedeli kimin ödeyeceği uzun vadede belli olacaktır. hangi ekonomik blok....
OPECNA kapanış:41.76 $ (60$ hedefi korunuyor)
vizyoner
23-08-2004, 12:05
OPECNA PETROL SEPETİ Cuma kapanış:43,16
Putin petrol kozuyla eylülde masaya oturacak görünüyor..