PDA

View Full Version : Aracı kurumunuz batarsa ??

VOLVO
17-03-2008, 19:21
Merhabalar,

Aracı kurumunuz batarsa paranız ne kadar güvende ?

Bu konuda mevzuat nedir ?

Bu konuda birbirimizi bilgilendirmek yararlı olur düşüncesindeyim.

VOLVO
17-03-2008, 19:22
Geçenlerde bir topik'te sormuştum aracı kurumda para batırma riskimiz ne diye ? Çok çeşitli cevaplar gelmişti.

Buna göre; Eğer paranız hisse senedine bağlı ve takasbank tarafından bloke edilmişse sorun yoktu.Ama paranız likitde ise geçmiş olsun dendi.

Bu konu hakkında detaylı bilgiye sanırım hepimizin ihtiyacı var.

PARK
17-03-2008, 19:25
Son zamanlarda açılan gereksiz (ef'ten püf'ten topicler)'in aksine gerçekten çok önemli bir konu,şahsen benimde bu konuda bir bilgim yoktu yardımcı olacak arakadaşlara şimdiden teşekkürler...

Ayrıca VOLVO paşam topic için teşekkürler...

VOLVO
17-03-2008, 19:30
Son zamanlarda açılan gereksiz (ef'ten püf'ten topicler)'in aksine gerçekten çok önemli bir konu,şahsen benimde bu konuda bir bilgim yoktu yardımcı olacak arakadaşlara şimdiden teşekkürler...

PARK paşam bence de çok önemli.Malum yurtdışından bol bol fon batma haberi geliyor.Bankalar zor durumda.Aracı kurumlar zor durumda.

Bence bizde hazırlıklı olmalıyız.Yurtdışında battıklarına göre bizimkilerin batmaması işten bile değil.

Birbirimizi bilgilendirelim ki, ne yapacağımızı, nasıl bir önlem alabileceğimizi bilelim:super::super:

VOLVO
17-03-2008, 20:10
Kendi çalıştığım aracı kuruma bu soruyu yönelttiğimde aşağıdaki yazıyı gönderdiler.
Buna göre ister likitde olsun, ister hissede bağlı olsun devlet 51.000 YTL'ye kadar olan kısmına kefil oluyormuş.

İşi bilenler yorumlarsa sevinirim.;

Yatırımcıları Koruma Fonu Yönetmeliği’nin 4. maddesi uyarınca aracı kuruluşların, Fon tarafından bu Yönetmelik çerçevesinde karşılanacak yükümlülükleri; sermaye piyasası faaliyetleri ve işlemleri nedeniyle hisse senedi işlemlerinden doğan ve gerçek ve tüzel kişi yatırımcı tarafından satılmak, saklanmak, yönetilmek, virman edilmek, ödünç işlemlerine konu edilmek üzere veya diğer nedenlerle aracı kuruluşlara tevdi edilen veya müşteri emrine istinaden alınan hisse senetleri ile yatırımcı tarafından hisse senedi satın alınmak üzere veya satın alınan hisse senetleri karşılığında tevdi edilen nakit ya da gerçek ve tüzel kişi yatırımcıya ait hisse senedinin satılmasından sağlanan nakitten oluşur.
Hisse senetlerinin sağladığı temettü, bedelsiz pay alma ve bedeli ödenen yeni pay alma gibi mali haklardan kaynaklanan hisse senedi ve nakit ile hisse senedini temsilen ihraçcı ortaklıklar tarafından verilen belgeler de bu madde çerçevesinde koruma kapsamındadır.
Haklarında tedrici tasfiye veya iflas kararı verilen aracı kurumların ve faaliyetleri durdurulan bankaların yaptıkları sermaye piyasası faaliyetleri ve işlemleri nedeniyle müsterilerine karşı hisse senedi işlemlerinden doğan nakit ödeme ve hisse senedi teslim yükümlülüklerinin (2008 yılı için) 51.674,00-YTL’ye kadar olan bölümü Fon tarafindan karşılanacaktır. Bu tutar, her yıl yeniden değerleme oranında arttırılmaktadır.

Saygılarımla;

Layoti
17-03-2008, 21:15

Kendi çalıştığım aracı kuruma bu soruyu yönelttiğimde aşağıdaki yazıyı gönderdiler.
Buna göre ister likitde olsun, ister hissede bağlı olsun devlet 51.000 YTL'ye kadar olan kısmına kefil oluyormuş.

İşi bilenler yorumlarsa sevinirim.;

Yatırımcıları Koruma Fonu Yönetmeliği’nin 4. maddesi uyarınca aracı kuruluşların, Fon tarafından bu Yönetmelik çerçevesinde karşılanacak yükümlülükleri; sermaye piyasası faaliyetleri ve işlemleri nedeniyle hisse senedi işlemlerinden doğan ve gerçek ve tüzel kişi yatırımcı tarafından satılmak, saklanmak, yönetilmek, virman edilmek, ödünç işlemlerine konu edilmek üzere veya diğer nedenlerle aracı kuruluşlara tevdi edilen veya müşteri emrine istinaden alınan hisse senetleri ile yatırımcı tarafından hisse senedi satın alınmak üzere veya satın alınan hisse senetleri karşılığında tevdi edilen nakit ya da gerçek ve tüzel kişi yatırımcıya ait hisse senedinin satılmasından sağlanan nakitten oluşur.
Hisse senetlerinin sağladığı temettü, bedelsiz pay alma ve bedeli ödenen yeni pay alma gibi mali haklardan kaynaklanan hisse senedi ve nakit ile hisse senedini temsilen ihraçcı ortaklıklar tarafından verilen belgeler de bu madde çerçevesinde koruma kapsamındadır.
Haklarında tedrici tasfiye veya iflas kararı verilen aracı kurumların ve faaliyetleri durdurulan bankaların yaptıkları sermaye piyasası faaliyetleri ve işlemleri nedeniyle müsterilerine karşı hisse senedi işlemlerinden doğan nakit ödeme ve hisse senedi teslim yükümlülüklerinin (2008 yılı için) 51.674,00-YTL’ye kadar olan bölümü Fon tarafindan karşılanacaktır. Bu tutar, her yıl yeniden değerleme oranında arttırılmaktadır.

Saygılarımla;

Paşalar,

Volvom yukarıda yazdığın yazıyı nerden aldın bilmiyorum ama aracı kurumun batarsa bir bardak soğuk su iç..eskiden devlet güvencesi vardı yani 51 bin ytl ye kadar ama kalktı o da..o yüzden nacizane tavsiyem büyük banka aracı kurumlarıyla iş yapmak...:yes::yes:.eğer yanlış biliyorsam bilen arkadaşlar bilgilendirme yaparsa çok daha sağlam olur..yanlış biliyor olabilirim..

PARK
17-03-2008, 21:22
İşte şimdi yüreğime bir ateş düştü paşam..:cry:

Ya olursa değilmi ama?

Yahu yokmu şu konu hakkında elle tutulur somut iki kelam edecek?

murat_78
17-03-2008, 21:27
Arkadaşlar fonlarda hisse senetleri gibi takasbanktan takip edilebiliyor diye biliyorum keza bonolar ve tahvillerde.kim adına alındı nezaman alındı vesaire.ama sizden habersiz fonu bozarlar sizede varmış gibi gösterebilirler mi bilmiyorum

Layoti
17-03-2008, 21:35
İşte şimdi yüreğime bir ateş düştü paşam..:cry:

Ya olursa değilmi ama?

Yahu yokmu şu konu hakkında elle tutulur somut iki kelam edecek?

Canım kardeşim,

Son batan büyük fon furyasından sonra küçük çaplı bi araştırma yaptım..İmar bankası olayından sonra devlet güvencesi ortadan kalkmış..aman önerime dikkat et derim ben....:yes:

PARK
17-03-2008, 21:37
Canım kardeşim,

Son batan büyük fon furyasından sonra küçük çaplı bi araştırma yaptım..İmar bankası olayından sonra devlet güvencesi ortadan kalkmış..aman önerime dikkat et derim ben....:yes:

Etmem mi paşam hemde hemen yarın sabah...

Ben bu ülkede herşey beklerim...

Sağol paşam öneri için...:super:

VOLVO
17-03-2008, 21:46
Paşalar,

Volvom yukarıda yazdığın yazıyı nerden aldın bilmiyorum ama aracı kurumun batarsa bir bardak soğuk su iç..eskiden devlet güvencesi vardı yani 51 bin ytl ye kadar ama kalktı o da..o yüzden nacizane tavsiyem büyük banka aracı kurumlarıyla iş yapmak...:yes::yes:.eğer yanlış biliyorsam bilen arkadaşlar bilgilendirme yaparsa çok daha sağlam olur..yanlış biliyor olabilirim..

Layotim ne komik değilmi ? Sözde hepimiz yatırımcıyız.Paracıklarımızı emanet ediyoruz.Ama ne kadar risk altındayız bilmiyoruz. Tabii ki eften bir aracı kuruma yatırmaktansa bir banka aracı kurumu ile çalışmak daha mantıklı.Ama büyük bir finansal kriz fırtınasında hiçbirinin garantisi yok.Demirbank'ı hiç unutamam mesela.Dağ gibi banka iç edildi.

Yukarıdaki yazıyı bana bugün peşimden koşan Global Menkul gönderdi.Sanırım yanlış bilgi de göndermezler.Doğruluk payı var diye tahmin ediyorum.Ama araştırmaya devam.:super::super:

Layoti
17-03-2008, 21:51
Layotim ne komik değilmi ? Sözde hepimiz yatırımcıyız.Paracıklarımızı emanet ediyoruz.Ama ne kadar risk altındayız bilmiyoruz. Tabii ki eften bir aracı kuruma yatırmaktansa bir banka aracı kurumu ile çalışmak daha mantıklı.Ama büyük bir finansal kriz fırtınasında hiçbirinin garantisi yok.Demirbank'ı hiç unutamam mesela.Dağ gibi banka iç edildi.

Yukarıdaki yazıyı bana bugün peşimden koşan Global Menkul gönderdi.Sanırım yanlış bilgi de göndermezler.Doğruluk payı var diye tahmin ediyorum.Ama araştırmaya devam.:super::super:

Devlete ait bankaların kurumları da var ama..:cool::cool:

baba
17-03-2008, 21:51
Etmem mi paşam hemde hemen yarın sabah...

Ben bu ülkede herşey beklerim...

Sağol paşam öneri için...:super:

Finansal sistemin en sağlam parçası aracı kurumlardır.2001 de kaç banka battı,hatırlayabiliyormusunuz sayısını?
Ama batan aracı kurum varmıydı_
YOK
Ayrıca 50 bin YTL teminat var ,halen.Kalkmış falan değil,nereden uyduruyorsunuz.
Ben aracı kurum batmadı demedim,2001 krizinde bile batan olmadı dedim.Altay menkul, batmadı spk tarafından kapatıldı, Kimseninde alacağı yok.Alfa menkulde aynı.Kimsenin alacağı yok.
Biriside MKK daki hisseleri ,aracı kurum batarsa nasıl satacağını soruyor.Öyle bir şey olursa mkk dan makbuzunu alır getirirsin ben satarım merak etmesin.

hil00k
17-03-2008, 22:01
İçi rahat etmeyen arkadaşlara sağlıklı bir yöntem. Hemen yarın sabah takasbank şifrenizi öğreniyorsunuz. Bu şifreyle takasbanka telefon açıp şifre girip senetlerinize bloke koyuyorsunuz. Kralı gelsin satamaz. Hatta şifreyi unutun siz de satamazsınız. Ok mi?

VOLVO
17-03-2008, 22:01
Finansal sistemin en sağlam parçası aracı kurumlardır.2001 de kaç banka battı,hatırlayabiliyormusunuz sayısını?
YOK
Ayrıca 50 bin YTL teminat var ,halen.Kalkmış falan değil,nereden uyduruyorsunuz.

Babacım valla ben hatırlıyorum bazılarını.Birisi ilk başladığım aracı kurum Altay menkul kıymetlerdi.Paramı çektim 3 hafta sonra battılar.Yan odada Dündar Altay işlem yapardı:) Sonra Alfa Menkul'de arada kaynadı galiba.

Ama bu 50.000 ytl koruması var sanırım.

VOLVO
17-03-2008, 22:06
Önemli bir link;

SPK'da ayrıntılar mevcut.

http://www.spk.gov.tr/indexcont.aspx?action=showpage&menuid=3&pid=2

VOLVO
17-03-2008, 22:09
Buyrun bakalım, en önemli paragraf;

Koruma Kapsamındaki Alacaklar

Fonun koruma kapsamında yatırımcı tarafından satılmak, saklanmak, yönetilmek, virman edilmek, ödünç işlemlerine konu edilmek üzere veya diğer nedenlerle aracı kuruluşlara tevdi edilen veya müşteri emrine istinaden alınan hisse senetleri ile yatırımcı tarafından hisse senedi satın alınmak üzere veya satın alınan hisse senetleri karşılığında tevdi edilen nakit ya da yatırımcıya ait hisse senedinin satılmasından sağlanan nakit yer almaktadır. Ancak, nemalandırma ve diğer amaçlarla hisse senedi işlemleri dışında herhangi bir işleme konu edilen nakit kapsamdan çıkmaktadır. Ayrıca, piyasadaki fiyat hareketleri sonucunda oluşan zararlar Fonun koruma kapsamında değildir.

mf2hd
17-03-2008, 22:15
bende soyle sorsam. ben hısselerıme bloke koydurdum aracı kurumda battı. pekı ben blokeyı kaldırdıgımda bu hısselerı nerde satacam . ne olur bu durumda arkadaslar

hil00k
17-03-2008, 22:42
bloke zaten sizin adınızla işliyor, çalışmakta olduğunuz aracı kuruluşun kapatılması halinde, hisse senetlerinizi başka bir kuruluştaki hesabınıza aktarabilmek için, kapatılmış olan eski aracı kuruluşunuza kimlik fotokopinizi (nüfus cüzdanı veya ehliyet) ve vergi kimlik no belgesini de ekleyerek bir virman talimatı vermeniz gerekmektedir. Eğer aracı kurum hepten kayıpsa takasbanka aynı bilgilerle yeni aracı kurumunuz başvurur ancak genede öncelikle sizin koydurduğunuz blokajın kalkması gerekmekte. Sistemde açık yok. HAdi gidin uyuyun. Başka dertlenilmesi gereken şeyler var piyasalarda, kuruntu vesvese vs. yapmayın. Bol kazançlar.

gemici
17-03-2008, 22:46
Merhabalar,

Aracı kurumunuz batarsa paranız ne kadar güvende ?

Bu konuda mevzuat nedir ?

Bu konuda birbirimizi bilgilendirmek yararlı olur düşüncesindeyim.

ne alaka aracı kurum batırma.............zaten borsa batmış........

ayyan
17-03-2008, 22:54
YOK
Ben aracı kurum batmadı demedim,2001 krizinde bile batan olmadı dedim.Altay menkul, batmadı spk tarafından kapatıldı, Kimseninde alacağı yok.Alfa menkulde aynı.Kimsenin alacağı yok.
Biriside MKK daki hisseleri ,aracı kurum batarsa nasıl satacağını soruyor.Öyle bir şey olursa mkk dan makbuzunu alır getirirsin ben satarım merak etmesin.

Sv baba açıklamış. Sanırım sorun kalmıyor ortada?

hil00k
17-03-2008, 22:55
Kötü borsa yoktur. Kötü pozisyon vardır. VOB denen birşey var. Shortlamış insanlar krallar gibi ev araba almaya başladı. İşlemleri gene aracı kurumlar üzerinden yapılıyor. Haliyle sakata gelmemek için araştırılması doğal. Asıl endişe edilmesi gereken nokta bunca zaman sonra araştırılıyor olması ve insanların durumu bilmemesi. Güvenceyi bilmeden nasıl yatıyor o paralar oraya. Demek Almanya'daki vatandaşlarımıza kızmamak lazım :)

Layoti
17-03-2008, 22:55
Paşalar,

YOK

Baba,

Biraz gergin gördüm seni..kimsenin bi şey uydurduğu falan yok..yazımı alıntıladım bilen varsa aydınlatsın bilgilendirsin dedim durum bu..

Şimdi bir soru:Diyelim ki aracı kurumun battı ve o anda hisse senedin yok ama nakittesin ne olacak o zaman ? paran da 100 bin ytl

hil00k
17-03-2008, 23:01
Şaka herhalde ok ayrıldım bu topikten. iyi geceler.

VOLVO
18-03-2008, 10:52
Baba,

Biraz gergin gördüm seni..kimsenin bi şey uydurduğu falan yok..yazımı alıntıladım bilen varsa aydınlatsın bilgilendirsin dedim durum bu..

Şimdi bir soru:Diyelim ki aracı kurumun battı ve o anda hisse senedin yok ama nakittesin ne olacak o zaman ? paran da 100 bin ytl

Layotim yukarıda sorduğun soruyu aracı kurumuma sordum. Birazdan resmi maili atacaklar.Ancak söyledikleri şu,

Diyelim ki nakiti yatırdın.Ve likit fona bağladın.Aracı kurum battı.Sana da geçmiş olsun.

Ama diyelimki bir kere bile olsun hisse senedi aldın.Sonra sattın tekrar.Likit fonda bile olsa 50.000 YTL'ye kadar olan kısmı güvence altında oluyormuş. Yani bir kere hisse senedi almış olma şartı varmış.

İşin komiği aracı kurumum bile bunu araştırıp bilgi verdi.Yani tam ağlancak haldeyiz gülünecek durumumuza:beurk::beurk::beurk:

VOLVO
18-03-2008, 11:00
Global'den gelen mail;

Eğer fona veya bonoya yatırılacak miktar müşterinin daha önce hesabında var olan hisse senetlerinin satışından elde edilmiş veya müşterinin takasında ödenmek üzere bekletilen para ise yine kapsamda; ama paranın bu işlemler dışında bir surette hesapta bulunup da sırf fon almak için kullanılması halimde kapsam dışında.

Okay DURMAN, Lawyer
Global Yatırım Holding A.Ş.

PARK
18-03-2008, 11:07
Global'den gelen mail;

Eğer fona veya bonoya yatırılacak miktar müşterinin daha önce hesabında var olan hisse senetlerinin satışından elde edilmiş veya müşterinin takasında ödenmek üzere bekletilen para ise yine kapsamda; ama paranın bu işlemler dışında bir surette hesapta bulunup da sırf fon almak için kullanılması halimde kapsam dışında.

Okay DURMAN, Lawyer
Global Yatırım Holding A.Ş.

Bence bu cevap öyle bir durumda her yöne çekilebilecek ucu açık bir cevap...

Somut bir cevap degil yani...

Ama şaşırmadım çünkü bu adamların işi bu ''ali cengiz'' oynamak

korhanykal57
18-03-2008, 11:09
murat abi de cevaplar ama ben volvo kardeş sordu diye cevap vereyim..
benim dönemimden (2 yıl önce) sonra değişiklik olmadı ise

hisselerde sorun olmaz zaten..onlar takasbankda saklanıyor.Aracı kurum sadece alım satım işlemine aracılık ettigi için %100 güvencede..

hisse alım satımından sonra dönen para zaten otomatik repoya baglandıgı için yine güvencede

sıfır dan yollanan alım satım yapılmayan, repoya baglanmayan para kuruma bırsey olursa gider..
BUNLAR BENIM BILDIGIM ama benim uzmanlık alanım içinde tam anlamı ile degil bu konu..
umarım hatalı birşey dememişimdir

BUSHIDO
18-03-2008, 11:17
Bu konuda pekcok defalar firsat buldukca uyarilarda bulundugumu biliyorum...
Araci kurumlarin belirli bir guvenceleri oldugunu dusunmuyorum ve bunun aksini soyleseler bile is ciddiyete binince eminim ki o bizim okumayi unuttugumuz kucuk paragraflari isleme sokacaklardir!

Isler karisinca, bilmem ne sartlar altinda koruma kapsaminda oldugunu iddia ettikleri kismini bile ellerinden almam aylar alabilir!

Buyuk bankalari ve hatta devlete ait buyuk bankalari ne kadar hantal olsalarda tercih etmekte yarar oldugunu dusunuyorum.

Ve, ben kendi adima da oyle yapiyorum.:yes:

VOLVO
18-03-2008, 11:35
murat abi de cevaplar ama ben volvo kardeş sordu diye cevap vereyim..
benim dönemimden (2 yıl önce) sonra değişiklik olmadı ise

hisselerde sorun olmaz zaten..onlar takasbankda saklanıyor.Aracı kurum sadece alım satım işlemine aracılık ettigi için %100 güvencede..

hisse alım satımından sonra dönen para zaten otomatik repoya baglandıgı için yine güvencede

sıfır dan yollanan alım satım yapılmayan, repoya baglanmayan para kuruma bırsey olursa gider..
BUNLAR BENIM BILDIGIM ama benim uzmanlık alanım içinde tam anlamı ile degil bu konu..
umarım hatalı birşey dememişimdir

Korhanım teşekkürler.Global ile aynı şekilde bilgi vermişsin:super:.

selamlar...

PARK
18-03-2008, 11:41
Çok merak ediyorum şu konunun mevzuat'a bağlanan somut bir cevabı yokmudur acaba?

KARADENIZ
18-03-2008, 11:41
Bence bu cevap öyle bir durumda her yöne çekilebilecek ucu açık bir cevap...

Somut bir cevap degil yani...

Ama şaşırmadım çünkü bu adamların işi bu ''ali cengiz'' oynamak

Hocam dikkat edersen yaziyi gecen kisinin unvani Lawyer/ avukat...
bir avukattan baska ne yanit gelebilir ki....

araci kurum batar.. batmaya bilir... sigorta kapsamindadir.. degildir..
sonucta bunlarin hepsi yasa ve uygulamalara bagli diye dusunuyorum...
yani bir oylama el kaldirip indirme ile bir anda yasa da degisir ...
uygulamasida.. dun guvendeyken bugun terste olabiliriz...
idarecilere guvenmektense daha az kazanmayi tercih ederim...

sonucta borsa bir risk... yuksek getiriyi almayi hedeflemekte riski satin almak...

kendi adima .. kalbimin daha fazla risk tasimasini istemedim.. bu nedenle,
islemlerimin hepsini , calistigim bankalarin uzerinden,
GARANTI
YKB ve
DENIZBANK
yapiyorum...
banka batarsa yatirim kurumu da batar..
zaten bu bankalar batmissa... ulke de batmis demektir..(EKONOMIK anlamda.

VOLVO
18-03-2008, 12:32
Arkadaşlar bu konuyu gündeme taşımamın sebebi olası bir şiddetli finansal depremde ister banka, ister aracı kurum olsun herkes batabilir.

Demirbank taş gibiydi ama devredildi gitti. Finans yunanlılara bağlı ,hadi güle güle deseler yapacak birşey yok.

Tabii ki biraz daha güvenli kurumlar var ama amaç az veya çok güvenli banka,kurum değil.

Asıl amaç böyle birşey başımıza gelirse, haklarımızı biliyor muyuz bilmiyormuyuz. Anladığım kadarı ile de kimse bilmiyor:) Paracıklarımızı emant ediyoz ama bilmeden,öğrenmeden.

Amaç tam yasayı öğrenmek bu topikte:super::super:

Layoti
18-03-2008, 21:38
Layotim yukarıda sorduğun soruyu aracı kurumuma sordum. Birazdan resmi maili atacaklar.Ancak söyledikleri şu,

Diyelim ki nakiti yatırdın.Ve likit fona bağladın.Aracı kurum battı.Sana da geçmiş olsun.

Ama diyelimki bir kere bile olsun hisse senedi aldın.Sonra sattın tekrar.Likit fonda bile olsa 50.000 YTL'ye kadar olan kısmı güvence altında oluyormuş. Yani bir kere hisse senedi almış olma şartı varmış.

İşin komiği aracı kurumum bile bunu araştırıp bilgi verdi.Yani tam ağlancak haldeyiz gülünecek durumumuza:beurk::beurk::beurk:

Volvom dün akşam o soruyu cevabını da bilerek sordum zaten..mevzuat o kadar karışık ki neyin ne olduğu hangi şartlarda garanti altındayız belli değil.Zaten sadece 50 bin ytl ye okey diyorlarsa ki ben şüpheliyim..ee 50 bin ytl den fazlaysa değerin ne olacak yani %100 garanti yok...Çok bilmiş bi arkadaşa şaka gibi geldi ama..neyse..

Bu konuda pekcok defalar firsat buldukca uyarilarda bulundugumu biliyorum...
Araci kurumlarin belirli bir guvenceleri oldugunu dusunmuyorum ve bunun aksini soyleseler bile is ciddiyete binince eminim ki o bizim okumayi unuttugumuz kucuk paragraflari isleme sokacaklardir!

Isler karisinca, bilmem ne sartlar altinda koruma kapsaminda oldugunu iddia ettikleri kismini bile ellerinden almam aylar alabilir!

Buyuk bankalari ve hatta devlete ait buyuk bankalari ne kadar hantal olsalarda tercih etmekte yarar oldugunu dusunuyorum.

Ve, ben kendi adima da oyle yapiyorum.:yes:

BUSHIDO...:super::super::super:

M.Dğny
18-03-2008, 22:41
sevgili VOLVO
senin isteğin üzerine bu konuyu bilmeme rağmen
yeniden araştırarak paylaşmak istedim ,,,
o nedenle biraz gecikti...

aracı kurum batarsa hesapdaki paraların üzerine
çok büyük bir süre için ne acıdır ki
2 BÜYÜK BARDAK SOĞUK SU içmek gerekiyor...
çok uzun süren davalar neticesinde batma tarihindeki
paraların bir kısmının faizsiz olarak alındığı durumlar olmuştu..

hesapdaki mallar için en garantisi takasbank nezninde blokaj koymak...
üstelik bu işlem için aracı kuruma bilgi vermek bile gerekmiyor ...
doğrudan takasbankda ki adına olan hesaba şifrenle ulaşıp tlf. bankacılığı gibi
blokaj koyup , satmadan önce de blokajı çözüyorsun...
eğer koyulmuş bir blokaj yoksa ve aracı kurum sahip ve yetkilileri
iyice gemi azıya alıp işin suyunu çıkarmış ve sahtekarlığın boyutunu
ilerletmişlerse o zaman sahte imza ve virman talimatları ile
mallarıda yok edebilirler...
bu durumda mal veya para aynı anlamı taşır...

yalnız kimseye kefil olmak gibi bir durum söz konusu değil tabi
ama şu aşamada piyasada zorda olan kurum olduğunu zannetmiyorum...
ama art niyetli bir batma yani dolandırma olur ona birşey diyemem/bilemem...
şüphe duyduğunuz durumlarda hemen takasbank ı arayıp kurumun
gerekli yükümlülüklerini yerine getirip getirmediğini sormak en doğal hakkınız...
ve bildiğim kadarı ile doğru ve seviyeli yaklaşım ve sorular cevapsız bırakılmıyor...

yüce rabbim herkesi böylesine kötü bir durumdan uzak tutsun...

herkese ve en başta sevgili VOLVO ya böyle bir konuya ilgi çektiği için sevgiler...

Caretta
18-03-2008, 22:44
Sn. M.Dgny, vadeli islemler icin de aynisi gecerli midir peki? Tesekkurler...

siyahmartı
18-03-2008, 23:03
sevgili VOLVO

aracı kurum batarsa hesapdaki paraların üzerine
çok büyük bir süre için ne acıdır ki
2 BÜYÜK BARDAK SOĞUK SU içmek gerekiyor...
çok uzun süren davalar neticesinde batma tarihindeki
paraların bir kısmının faizsiz olarak alındığı durumlar olmuştu..

hesapdaki mallar için en garantisi takasbank nezninde blokaj koymak...
üstelik bu işlem için aracı kuruma bilgi vermek bile gerekmiyor ...
doğrudan takasbankda ki adına olan hesaba şifrenle ulaşıp tlf. bankacılığı gibi
blokaj koyup , satmadan önce de blokajı çözüyorsun...
eğer koyulmuş bir blokaj yoksa ve aracı kurum sahip ve yetkilileri
iyice gemi azıya alıp işin suyunu çıkarmış ve sahtekarlığın boyutunu
ilerletmişlerse o zaman sahte imza ve virman talimatları ile
mallarıda yok edebilirler...
bu durumda mal veya para aynı anlamı taşır...

yalnız kimseye kefil olmak gibi bir durum söz konusu değil tabi
ama şu aşamada piyasada zorda olan kurum olduğunu zannetmiyorum...
ama art niyetli bir batma yani dolandırma olur ona birşey diyemem/bilemem...
şüphe duyduğunuz durumlarda hemen takasbank ı arayıp kurumun
gerekli yükümlülüklerini yerine getirip getirmediğini sormak en doğal hakkınız...
ve bildiğim kadarı ile doğru ve seviyeli yaklaşım ve sorular cevapsız bırakılmıyor...

yüce rabbim herkesi böylesine kötü bir durumdan uzak tutsun...

herkese ve en başta sevgili VOLVO ya böyle bir konuya ilgi çektiği için sevgiler...

Sn.M.Dğny eskiden takasbank nezdindeki hesaba bloke koyabiliyorduk şimdi bu işlemleri merkezi kayıt kuruluşuna devretmişler.Özellikle de çalkantılı dönemlerde önemli bir konu aslında. Merkezi kayıt kuruşuşundan hesabınıza da direk ulaşamıyorsunuz. Aracı kurumunuza merkezi kayıt kuruluşu şifremi talep ediyorum diye imzalı ve tarihli bir dilekçe gönderiyorsunuz.Aracı kurumunuz merkezi kayıt kuruluşuna dilekçenizi ve talebinizi iletiyor.1 ay süre ile biriken müracatlara her ayın belirli bir tarihinde yazılı cevap geliyormuş. kendimden biliyorum, hala şifrem gelecek. Eğer sık sık alım satım yapmayan bir müşteriyseniz önlemin kötüsü olmaz diye düşünüyorum. Bende bu gibi talihsiz durumlarda kredili işlem ve açığa satış sözleşmelerinin akıbetini merak ediyorum, bu tür sözleşmeler kötüye kullanılabilir mi? Örneklerini duydunuz mu? Hürmetler.

EGEBEY
18-03-2008, 23:27
soruyla alakalımı bilmiyorum ama DATA MENKUL SAHİBİNİ TANIDIGIM İÇİN İŞLEMLERİ ORDAN YAPTIRIYORDUM.FAKAT KENDİSİ TÜM HİSSELERİ HESAPLARDAN ÇEKEREK SATMIŞ.bizde elimdeki tek dayanak olan banka havale makbuzları ile YATIRIMCIYI KORUMA FONU na bu carlton otelin orda yeri oraya bir yazı yazdık.sonuçta yaklaşık bir ay sonra paramız fazlasıyla gedi.sanırım adamın sattıgı günkü fiyat birde o paraya faiz işletmişler.parayı aldığımız da aracı kurumun sattığı kagıtta deger kaybetmişti .nerdeyse adam kaçtı diye sevinmiştik.umarım kimsenin başına gelmez.ama mutlaka yatırdıgınız paranın havale virman yada makbuz karşılıgı ollmasına dikkat edin .birde sıksık takasbank işlemlerine bakın.Yanlız işin bi başka boyutu data menkul bu hesaplardaki kagıtları karısı ve yanında çalışanına virmanlarken nasıl uyanmadı anlamadım.

VOLVO
19-03-2008, 08:28
sevgili VOLVO

Sevgili dostum paylaşımların için çok teşekkürler. Hakikaten enteresan.Kimse tam olarak bilmiyor.Dostum senin yazdıklarına çok önem veriyorum bunu bilirsin.Ama aşağıdaki linke tıkladığımda yani SPK sitesine girdiğimde bazı haklara sahip olduğumuzu görüyorum.En azından 51.000 YTL'ye kadar.Yatırımcı koruma fonundan karşılanıyormuş:beurk:.

Yanlış mı yorumluyorum bende şaşırdım şimdi:notr::notr:

M.Dğny
19-03-2008, 17:12
Sn.M.Dğny eskiden takasbank nezdindeki hesaba bloke koyabiliyorduk şimdi bu işlemleri merkezi kayıt kuruluşuna devretmişler.Özellikle de çalkantılı dönemlerde önemli bir konu aslında. Merkezi kayıt kuruşuşundan hesabınıza da direk ulaşamıyorsunuz. Aracı kurumunuza merkezi kayıt kuruluşu şifremi talep ediyorum diye imzalı ve tarihli bir dilekçe gönderiyorsunuz.Aracı kurumunuz merkezi kayıt kuruluşuna dilekçenizi ve talebinizi iletiyor.1 ay süre ile biriken müracatlara her ayın belirli bir tarihinde yazılı cevap geliyormuş. kendimden biliyorum, hala şifrem gelecek. Eğer sık sık alım satım yapmayan bir müşteriyseniz önlemin kötüsü olmaz diye düşünüyorum. Bende bu gibi talihsiz durumlarda kredili işlem ve açığa satış sözleşmelerinin akıbetini merak ediyorum, bu tür sözleşmeler kötüye kullanılabilir mi? Örneklerini duydunuz mu? Hürmetler.

evet çok doğru ,benim anlatmak istediğim zaten mkk idi
ama alışkanlık biz buna takasbank olarak alışmışız ya...
bu arada şifreyi almak için mkk merkezine gidip bu işlemleri
elden yaptırabiliyorsunuz ,şirketimizin takascısından öğrendiğim kadarı ile...

Sevgili dostum paylaşımların için çok teşekkürler. Hakikaten enteresan.Kimse tam olarak bilmiyor.Dostum senin yazdıklarına çok önem veriyorum bunu bilirsin.Ama aşağıdaki linke tıkladığımda yani SPK sitesine girdiğimde bazı haklara sahip olduğumuzu görüyorum.En azından 51.000 YTL'ye kadar.Yatırımcı koruma fonundan karşılanıyormuş:beurk:.

Yanlış mı yorumluyorum bende şaşırdım şimdi:notr::notr:

evet sn VOLVO
bu çok doğru ama işte gereken uzun süreç ve dava ve mahkeme sözcüklerinden kastım bu idi...
davaların uzama nedenlerinden biride öğrendiğim kadarı ile
yatırımcıların elinde yeterince ispata dayalı evrak bulunmaması ve kasıtlı yapılan batma eylemlerinde aracı kurumdaki yatırımcı bilgilerinin
kasıtlı olarak yanlış tutulması gibi...

aslında aracı kurumlardan en azından ay sonlarında çift imza ve kurum kaşesi
bulunduran extre(ayrıntılı overall içeren)benzeri evrak alıp saklamak en iyi ispat evrakı gibi...

BOZOK
19-03-2008, 17:20
hisselerimiz batmis araci kurum batsa ne yazar

Bear_Bull
23-03-2008, 00:34
http://www.mkk.com.tr/MkkComTr/tr/home/index.jsp internet sitesi
4440655 mkk çağrı merkezi tel no. Aranıp adresinize geldi ise şifreniz ile Hesabınızdaki hisselere blokaj koyabiliyorsunuz.
... Şifrenin normalde hesabın açılmasından sonra 1 ay içerisinde posta ile MKK dan elinize gelmiş olması gerekir. Olduda gelmedi diyelim Aracı kurumunuzdan MKK şifrenizi talep edebiliyorsunuz .

...1 den fazla aracı kurumda hesabınız var ise hepsini aynı ekranda görebilme gibi bir özelliğide var. Bir aracı kurumda hisse Bir bankada bulunan fonlarınızın hepsi tek extrede gözüküyor. Fax üzerinden arama yapma imkanınız var ise dökümlerinizi fax üzerinden alabiliyorsunuz.

...Ayrıca MKK belirli periyotlarla yatırımcılara (rastgele seçilmiş) hesap extresi gönderiyor ve bunun içinde herhangi bir ücret talep etmiyor (Aracı kurumlar her ay gönderdiği extrelerin POSTA ücretlerini hesaplara yansıtıyor) Aylık kesilen MKK ücretleri hariç.

...Çok sık aralıklarla işlem yapılmıyor ise hisse senetlerine alımından 2 gün sonra Mesai saatleri dışında BLOKAJ konabiliyor satmak için ise BLOKAJ ın kaldırılması gerekiyor, istediğiniz saatte blokaj kaldırabiliyorsunuz Yanlız blokajın kalktığı aracı kurumun TAKAS yetkilisi belirli periyotlarla güncelleme yaptığında hesaplarda gözüküyor. Satış yapacağınız zamanda blokaj çözer iseniz aracı kuruma hemen haber verin MKK güncellemesini hemen yapsın ki satmak istediğiniz hissedeki fiyat dalgalanmalarından, geç blokaj çözülmesinden dolayı zarar etmeyin.

...Birde Özellikle bankalar sağlamdır gibi bir kanı oluşmuş topikte KORKULAN nedir? bir finansal krizde Bankaların batması Banka batar ise Aracı kurumununda işlemlerinin geçici bir süre inceleme yüzünden durdurulabileceğini unutmayın Böyle bir durumda virman işlemi en az 1-2 gün sürer. Mantıklı olan BENCE kendine işlem yapmayan orta ve büyük ölçekli aracı kurumlardır.

... Unutmayın Masaya oturmayan Kahveci(Kurum) hiçbir zaman batmaz.
Umarım finansal bir kriz yaşamayız ülkemiz ve bizim açımızdan ve Hiç bir aracı kurum, bankada batmaz.

Yatırımcıları Koruma Fonu
http://www.ykf.org.tr/
Haber ve Duyurular

2008 Ödenti Tutarları Hk.

Aracı Kuruluşların 2007 yılına ait yıllık hisse senedi işlem hacimleri, Genel Mektup 14 çerçevesinde 15.01.2008 tarihi mesai saati bitimine kadar İşlem Hacimleri Bildirim Formu doldurularak Fon’a bildirilir.

2008 yılı Avans Tutarı Hk.

2008 yılı Avans Ödemeleri Hakkında 13 no'lu Genel Mektup yayınlanmış olup Duyurular sayfasından erişilebilir.

Hesabında alacağını karşılamaya yetecek kadar yada hiç hisse senedi bulunmayan saklama hesabı sahiplerinin hisse senedi ve hisse senedi işlemlerinden doğan nakit alacaklarına karşılık olarak tasfiye sonucu beklenmeksizin Fon varlığından ödenecek avans tutarı 2007 yılında 48.203,00 YTL iken SPKn.46/B maddesinin 9. fıkrası uyarınca, ilan edilen yeniden değerleme katsayısı oranına göre arttırılarak 2008 yılı için 51.674,00 YTL. olarak belirlenmiştir.

Saygılarımla,
Bear_Bull.

Bear_Bull
23-03-2008, 00:41
Kaydi sistem ile ilgili olarak sıkça sorulan sorular ve cevaplar
Kaynak. http://www.mkk.com.tr/MkkComTr/tr/home/sss.jsp#02

Kaydi Sistemin avantajları nelerdir?

Kaydi sistemin avantajları;

* Tüm piyasa aktörleri için daha düşük risk ve maliyet,
* Her yıl milyonlarca dolar tutarında sertifika basım ve ihraç masrafından tasarruf,
* Personel, saklama, sigorta ve borçlanma/ödünç maliyetlerinden tasarruf,
* İhraççılar için sağlıklı ve güvenilir ortaklık pay defteri bilgilerini edinme imkanı,
* Sermaye artırımı, temettü ödemeleri ve ortaklarla ilişki ve iletişimlerde zaman ve maliyet avantajı,
* Sıfır sahte/kayıp/çalınma riski maliyeti,
* Daha kısa, etkin ve hızlı takas süreci,
* Şirket-ortak ilişkilerinde etkinlik, ortaklık haklarının kullanımında kolaylık
* Uluslararası entegrasyonu kolaylaştırma,
* Uluslararası endüstri standardını sağlama.

Kaydi Sisteme Geçiş Süreci Nedir?

Hangi sermaye piyasası aracının kaydileşeceğine düzenlemeler uyarınca, Sermaye Piyasası Kurulu karar vermektedir. SPK fiziki katılma belgelerinin ve hisse senetlerinin kaydileştirlmesini kararlaştırmış olup sözkonusu kıymetler kaydileştirilmiştir.

Yatırım Fonu Katılma Belgeleri :

Kuruluşumuz bu çerçevede 25 Nisan 2005 tarihinden itibaren iki yatırım fonunun kurucusu tarafından kendisine teslim edilen Katılma Belgelerini pilot uygulama kapsamında kayden izlemeye başlamıştır. Pilot uygulaması sonuçlarının başarısı üzerine 27 Haziran 2005 tarihinden itibaren diğer fonların katılma belgeleri için de kaydileştirme işlemine başlanmıştır. 27 Haziran 2005 tarihinden sonra kurulacak fonların katılma belgeleri artık fiziken basılmayacak, MKK sistemi üzerinden kayden hak sahiplerinin hesabına dağıtılmak suretiyle izlenecektir. Halihazırda Yatırım Fonu Katılma Belgelerinin tamamı kaydileştirilmiştir.

Hisse Senetleri :

21 Mart 2005 tarihinde başlaması planlanan basılı hisse senetlerinin kaydi dönüşüm işlemleri teknik nedenlerle ertelenmişti. 28 Kasım 2005 tarihinde Takasabank’ta Müşteri İsmine Saklama Sisteminde fiziken saklanmakta olan tüm hisse senetleri iptal edilerek, bu hesap kayıtları MKK tarfından devralınarak hisse senetleri artık sadece MKK ‘da kayden hak sahibi bazında izlenmek suretiyle kaydi sisteme geçilmiştir. Bu tarihten sonra İMKB’de alım-satımı yapılacak hisselerin takasına sadece kaydi hisse senetleri kabul edilmektedir.

Kaydi dönüşüme Takasbank’ta aynen saklamada tutulan hisse senetleri ile haksahiplerinin Takasbank dışında tuttukları hisse senetleri de konu olabilecektir. Bunun için hak sahiplerinin aracı kuruluşlar ve ihraççılar vasıtasıyla hisse senetlerini kaydileştirilmek üzere MKK adına görevli Takasbank’a teslim etmeleri gerekmektedir.

Haksahipleri 2007 yılınının sonuna kadar kaydileştirmedikleri fiziki hisse senetleri ile ilgili her türlü hukuki tasarruflarını bugüne kadar olduğu şekilde gerçekleştirebileceklerdir.

Kaydi dönüşüm istemeyen yatırımcılar SPK ve Kuruluşumuzca duyurulacak olan dönüşüm öncesi bir tarihe kadar bu isteklerini hesaplarının bulunduğu aracı kurum ve bankalar vasıtasıyla takasbank’a bildirdikleri takdirde, müşteri ismine saklama sisteminde adlarına tutulan hisse senetleri fiziki sistemde kalmaya devam edebilecek kaydi dönüşüme konu edilmeyecektir.

Hisse senetlerinin kaydileşme tarihinden sonra yapılacak tüm bedelli ve bedelsiz sermaye artırımlarında artık fiziki senet basım ve teslimi yapılamayacak sadece kaydi pay ihracı sözkonusu olacaktır.
MKK'nın görevleri nelerdir?

SPKn'nun 10/A maddesiyle temel yapı olarak MKK esas alınarak, kaydi sistem bu yapı üzerine inşa edilmiştir. 10/A maddesiyle MKK'ya kaydi sisteme ilişkin olarak verilen genel görev ve yetkiler, Bakanlar Kurulu tarafından çıkarılan MKK Yönetmeliğiyle detaylandırılmıştır.

MKK Yönetmeliğinde MKK'nın ihraçcılar, aracı kuruluşlar ve hak sahipleri itibariyle kaydı tutulan sermaye piyasası araçları ve bunlara ilişkin hakları kayden izleyerek, üye grupları itibariyle tutulan kayıtların birbiriyle tutarlılığını kontrol etmek ve Yatırımcıları Koruma Fonu'nu idare ve temsil etmek amacıyla kurulduğu belirtilerek,

* Sermaye piyasası araçlarını ve bunlara bağlı hakları, bilgisayar ortamında, üyeler ve hak sahipleri itibariyle kayden izlemek,
* Kayıtların üyeler itibariyle tutarlılığını izlemek, tutarsızlık ve kaydi sisteme ilişkin düzenlemelere aykırılık tespiti halinde üyeler nezdinde gerekli düzeltmelerin yapılmasını istemek ve durumu derhal Kurul'a bildirmek, sistemin güvenli çalışmasını sağlayacak önlemler almak ve uygulamak,
* Kayıtların mevzuatta öngörülen çerçevede gizliliğini sağlamak,
* Kurul tarafından Kanun'un 10/A maddesine göre kaydı tutulmasına karar verilen sermaye piyasası araçlarının kaydileştirilmesine ilişkin işlemleri yapmak, öngörülen sürenin sonuna kadar teslim edilmeyen araçların yönetime ilişkin haklarını kullanmak, mali haklarını kullanmak ve izlemek.
* Yatırımcıları Koruma Fonunu idare ve temsil etmek, mevzuat gereğince Fon adına yapılması gereken işlemleri yapmak,
* Kurul tarafından tedrici tasfiyelerine karar verilen aracı kurumların tasfiye işlemlerini Yatırımcıları Koruma Fonu adına ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde yürütmek,
* Kurul tarafından sermaye piyasası mevzuatı, çerçevesinde verilen diğer görevleri ve düzenlemelerin gerektirdiği işlemleri yapmak,

bu amacı çerçevesinde MKK'nın görevleri olarak sayılmıştır. SPKn 10/A maddesi ve MKK Yönetmeliği ile MKK'nın görev ve yetkilerinin çerçevesi çizilirken, MKK nezdinde tutulacak kayıtların tabi olacağı usul ve esaslar ise SPK tarafından çıkarılan Kaydileştirme Tebliği ile belirlenmiş bulunmaktadır. Tebliğle MKK üyelerinin kimler olabileceği, bunlara ilişkin hesap ve işlemlerin niteliği ve işlemlerin yerine getirilmesine ilişkin esaslar düzenlenmiştir.
Yasal çerçeve nedir?

SPKn madde 10/A maddesi:

* "Sermaye piyasası araçları ve bunlara ilişkin haklar; özel hukuk tüzel kişiliğini haiz bir Merkezi Kayıt Kuruluşu tarafından kayden izlenir. Bu Kuruluş, Kurulun gözetim ve denetimi altındadır. Merkezi Kayıt Kuruluşunun kuruluş, faaliyet, çalışma ve denetim esasları Bakanlar Kurulunca çıkarılacak bir yönetmelikte belirlenir.
* Kayıtlar, Merkezi Kayıt Kuruluşu tarafından, bilgisayar ortamında, ihraçcılar, aracı kuruluşlar ve hak sahipleri itibariyle tutulur. Kayıt edilen haklar bu Kanunun 7 nci maddesi uyarınca senede bağlanmaz. Sermaye piyasası araçlarının nama veya hamiline yazılı hesaplarda kayıt esasları ile kayıtların nasıl tutulacağı ve kayıtların tutulmasında yapılacak işlemlere ilişkin usul ve esaslar Kurulca bir tebliğ ile belirlenir.
* Kayden izlenen sermaye piyasası araçları üzerindeki hakların üçüncü kişilere karşı ileri sürülebilmesinde, Merkezi Kayıt Kuruluşuna yapılan bildirim tarihi esas alınır.
* Kurul bu madde kapsamında kaydı tutulacak hakları, bu hakların bağlı olduğu sermaye piyasası araçlarını, türleri ve ihraçcıları itibariyle belirleyebilir.
* Payların devrinin, Türk Ticaret Kanununun 417 nci maddesi çerçevesinde ortaklıklar tarafından pay defterine kaydında, ilgililerin başvurusuna gerek kalmaksızın Merkezi Kayıt Kuruluşu nezdinde ihraçcılar itibariyle tutulan kayıtlar esas alınır.
* Merkezi Kayıt Kuruluşu, ihraçcılar ve aracı kuruluşlar, kendi tuttukları kayıtların yanlış tutulmasından dolayı hak sahiplerinin uğrayacağı zararlardan kusurları oranında sorumludur.
* Merkezi Kayıt Kuruluşunun personeli hakkında, Kanunun 25 inci maddesi hükmü uygulanır."

hükümlerini içermektedir. SPKn 10/A maddesi ile öngörülen "kaydi sistem" çerçevesinde sermaye piyasası araçlarının takas ve saklanması ile bunlara ilişkin hakların kayıtlarına ilişkin sistem köklü bir değişikliğe uğratılmaktadır. Bu değişiklik ve sisteme getireceği avantajlar madde gerekçesinde "..Sermaye piyasalarının şeffaflaşması konusunda en ciddi ve köklü reform çalışmalarından biri gerçekleştirilmektedir..Sermaye piyasası araçlarının kaydi sisteme geçirilmesi kağıt basımını ortadan kaldıracak, halka arzlarda ve sermaye artırımlarında ihraçcı şirketlerin maliyetleri azalacaktır. Gerek halka arzedilen gerekse halka arzedilmeyen hisse senetleri ve ihraçcı halka açık şirketlerin ortaklık bilgileri daha sağlıklı bir şekilde takip edilebilecektir. Sermaye piyasası araçlarının kaydi olarak tutulması çalınma, sahte araç basımı ve araçların fiziki olarak hasar görme risklerini ortadan kaldıracaktır. Halka açık şirketlerin sermaye artırımı ve temettü ödemelerinde verilen hizmetler kolaylaşacak ve daha kısa sürelerde gerçekleştirilebilecektir. Keza hisse senetlerinin kaydi olarak tek bir yerde tutulması takas işlemlerinde kolaylık sağlayacak ve temerrütleri azaltacaktır. Sonuç olarak, sermaye piyasası araçlarının kaydi sisteme geçirilmesiyle, sermaye piyasasında güven ve şeffaflık sağlanacak ve piyasanın derinliği artacaktır..." şeklinde kanun koyucu tarafından belirlenmiştir.
Yatırımcıları Koruma Fonunun kuruluş nedeni nedir?

2499 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu'nda 18.12.1999 tarihinde yapılan değişiklikle haklarında tedrici tasfiye veya iflas kararı verilmiş aracı kurumların sermaye piyasası işlemleri nedeniyle müşterilerine karşı olan hisse senedi ve hisse senedinden kaynaklanan nakit yükümlülüklerini yerine getirmek amacıyla YATIRIMCILARI KORUMA FONU kurulmuştur.

Yatırımcıları Koruma Fonu tüzel kişiliği haiz olmakla birlikte, kendine ait bir örgütlenmesi bulunmamakta ve Merkezi Kayıt Kuruluşu tarafından temsil ve idare olunmaktadır.
Yatırımcıları Koruma Fonun kapsamı nedir ?

Fon'un koruma kapsamı hisse senedi ve hisse senedinden kaynaklanan nakit ile sınırlandırılmıştır. ve ayrıca tutar açısından Kanun ile bir üst sınır getirilmiştir.
Her yıl yeniden değerleme oranı ile artırılmak üzere 1999 yılı için 7,5 milyar TL olarak belirlenen üst sınır 2007 yılı itibariyle 48,203,-YTL'dır.
Yatırımcıları Koruma Fonunun görev ve yetkileri nelerdir?

Yatırımcıları Koruma Fonu haklarında tedrici tasfiye veya iflas kararı verilmiş aracı kurumların sermaye piyasası işlemleri nedeniyle müşterilerine karşı olan hisse senedi ve hisse senedinden kaynaklanan nakit yükümlülüklerini yerine getirmekle ve hakkında tedrici tasfiye kararı verilen aracı kurumların tedrici tasfiye işlemlerini yürütmekle görevlendirilmiştir.

Hakkında tedrici tasfiye kararı verilen aracı kurumların yasal organlarının görev ve yetkileri Fon tarafından yerine getirilmektedir.
Yatırımcıları Koruma Fonu ne zaman devreye girer ?

Fon aracı kurumlar hakkında Sermaye piyasası kurulu tarafından tedrici tasfiye kararı verilmesi veya mahkemece iflas kararı verilmesinden sonra devreye girer.
Tedrici tasfiye ne demektir ?

Tedrici tasfiye İcra İflas Kanunu ve Türk Ticaret Kanunu hükümlerine tabi olmaksızın sadece aracı kurumlar için uygulanan özel bir tasfiye yöntemidir.

Aracı Kurumun malvarlığı nakde çevrilerek öncelikle aracı kurumun sermaye piyasası işlemleri nedeniyle alacaklı olanların alacaklarının ödenmesinde kullanılır. Bu tasfiye yöntemi aracı kurum yatırımcılarının diğer tüm alacaklıların önüne geçmesini öngörmektedir.

İkinci sırada kamu alacakları, üçüncü sırada Fonun alacakları yer alır. Diğer ticari alacaklıların alacakları tedrici tasfiye kapsamında son sırada yer alır. Herhangi bir aracı kurumun tedrici tasfiyesine ancak Sermaye Piyasası Kurulu tarafından karar verilebilir.
Yatırımcıları Koruma Fonu'na ilişkin konular
Hukuki Dayanak

Sermaye Piyasası Kanununda (Kanun) 15.12.1999 tarih ve 4487 sayılı Kanun ile yapılan değişiklikle Kanuna eklenen 46/A maddesi uyarınca "Yatırımcıları Koruma Fonu" (Fon) kurulmuştur. Fonun yönetim ve çalışma esaslarını düzenleyen "Yatırımcıları Koruma Fonu Yönetmeliği" de 21.06.2001 tarih ve 24439 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmıştır.
Fonun Amacı

Fon, özellikle küçük yatırımcıların aracı kurumların mali durumlarının bozulması nedeniyle zarara uğramalarının önlenmesi, bu piyasadaki yatırımcıların aracı kuruluşlardan kaynaklanan risklere karşı korunması ve bu sayede sermaye piyasalarına olan güvenin arttırılmasi amacıyla kurulmuştur.

Haklarında tedrici tasfiye veya iflas kararı verilen aracı kurumların ve faaliyetleri durdurulan bankaların yaptıkları sermaye piyasası faaliyetleri ve işlemleri nedeniyle müşterilerine karşı "hisse senedi işlemlerinden doğan" nakit ödeme ve hisse senedi teslim yükümlülüklerinin bir bölümü Fon tarafindan karşılanacaktır.
Koruma Kapsamındaki Alacaklar

Fonun koruma kapsamında yatırımcı tarafından satılmak, saklanmak, yönetilmek, virman edilmek, ödünç işlemlerine konu edilmek üzere veya diğer nedenlerle aracı kuruluşlara tevdi edilen veya müşteri emrine istinaden alınan hisse senetleri ile yatırımcı tarafından hisse senedi satın alınmak üzere veya satın alınan hisse senetleri karşılığında tevdi edilen nakit ya da yatırımcıya ait hisse senedinin satılmasından sağlanan nakit yer almaktadır. Ancak, nemalandırma ve diğer amaçlarla hisse senedi işlemleri dışında herhangi bir işleme konu edilen nakit kapsamdan çıkmaktadır.

Tasfiye halindeki aracı kurumla ortaklık ya da istihdam gibi nedenlerle ilişki içerisinde bulunan kişilerle bunların üçüncü dereceye kadar olan akrabaları, Fondan yapılacak avans ödemelerinin tamamen dışında bırakılmıştır.
Fonun Gelirleri

Bütün aracı kuruluşların Fona katılmaları zorunludur. Fonun gelirlerini; aracı kuruluşların yatıracağı yıllık ödentiler, gerektiğinde aracı kuruluşlardan alınacak geçici ödentiler, Fon varlığının getirisi, SPK, borsalar ve Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşları Birliği tarafından verilen idari para cezaları ile diğer gelirler oluşturacaktır.

Fonun başlangıç varlığının oluşturulması amacıyla İMKB tarafından Fon hesabına 10 trilyon TL yatırılacaktır. Böylece yatırımcılara güven verecek büyüklükte bir varlığın başlangıçta oluşturulması sağlanırken aracı kuruluşlara da çok fazla yük getirilmemiş olacaktır.

Kanun yıllık ödentilerin belirlenmesinde SPK'ya, aracı kuruluşlara türleri ve risk durumlarına göre farklı oranlar uygulama yetkisini tanımıştır. Bu doğrultuda aracı kurum ve bankaların risk durumlarına göre gruplandırılmasına ve farklı oranlarda ödenti alınmasına dayanan bir anlayış benimsenmiştir.

Aracı kuruluşlardan alınan yıllık ödentiler ve gerektiğinde alınacak geçici ödentiler ihtiyacı karşılamaya yetmediği takdirde, İMKB tarafından Fona avans verilecektir.
Fonun Yönetimi

Kanun hükmü çerçevesinde, Fonun idare ve temsili sermaye piyasası araçları üzerindeki hakları kayden tutmak ve izlemekle görevli Merkezi Kayıt Kuruluşu tarafından yapılacaktır.
SPK Denetimi

SPK, Fonun hesap ve işlemlerini incelemeye ve denetlemeye, bu hususta Fondan her türlü bilgi ve belgeyi istemeye yetkilidir. Ayrıca Fon, Sayıştay denetimine de tabidir.

TraderTR
27-03-2008, 12:16
Bieysel saklama esasına geçtik geçeli 2001 krizini de atlatan aracı kurumlar, bu 10 yıllık süreçte HANGİ KURUM batmış ki? batmamış, mevduatım hep aracı kurumlarda bankada para tutmam çok nadir.

SVG...

althea
29-07-2009, 22:30
bu topikte yazılanların cevabını çok aramıştım. Topiği açtığın için saolasın VOLVO geçte olsa faydalandım:D