PDA

View Full Version : System Tester

catoon2004
14-02-2004, 22:53
kendi yapmış olduğum bir formülü system tester'da nasıl test ettirebillirim.Tam anlatırsanız sevinirim.Çünkü test bölümünü hiç kullanmadığım için çok yabancıyım.

catoon2004
17-02-2004, 10:34
Anlaşılan kimse bilmiyor.

picador
17-02-2004, 11:30
Sn. catoon2004;

1- $ işaretli butona basınız.
2- Çıkan menüde enter long bölümüne, alış şartınızı, exit long bölümüne satış şartınızı yazınız.
3- Formülünüzdeki sayısal değerleri optimize etmek için, opt1,opt2 vb. şeklinde değer veriniz
3- optimizasyon seçeneğini tıklayınız, burada formül içinde tanımladığınız opt1,opts vb. değişkenleri görülecektir.
4- opt1 seçeneğine çift tıklayarak, minimum, maksimum ve adım değerlerini giriniz.
5- Initial equity kısmında, başlangıç portföy değerinizi yazınız.Kolaylık olması bakımından 1000 değerini seçebilirsiniz.
6-Delay bölümü, sisteminiz sinyal verdikten kaç period sonra alış/satış yapacağınızı belirtir.Sinyalden 1 gün sonra işlem yapıyorsanız, delay kısmını 1 yapınız.
7- Commissions kısmında, % değerini işaretleyerek, ödediğiniz komisyon tutarını giriniz.
8- "ok" veya "start" tuşuna basarak, optimizasyon yapabilirsiniz.

Klasik biçimde, 20 günlük hareketli ortalama için,formülü mov(close,20,e) şeklinde yazıyorduk.Amacımız, 20 gün yerine optimizasyon sonucu bulunan değeri hesaplamak olduğu için, dönem sayısı olan 20 yerine opt1 şeklinde bir değişken kullanıyoruz.2. değişken için, opt2,3. değişken için opt3 şeklinde yazıyoruz.

Örnek olarak, 2 hareketli ortalamanın kesişimi ile al/sat sinyali üreten bir sistemimiz olsun.
Bu durumda, alış şartımız,
Cross(mov(close,opt1,e),mov(c,opt2,e)) şeklinde olacaktır.satış şartımız ise,Cross(mov(close,opt2,e),mov(c,opt1,e)) şeklinde olacaktır.

optimizasyon kısmında, opt1 üzerine çift tıklayınca açılan pencerede, min için 5, max. için 20, step için 1 yazarsak, system tester 5'den 20'e dek tüm sayıları 1'er atlayarak hesaplamaya başlar. Step kısmı 3 olsaydı, bu sefer 3 atlayarak, 5,8,11..20 şeklinde hesaplayacaktı.Aynı işlemleri opt2 için de yapıyoruz.Optimizasyon değerlerini belirlemek tamamen size kalmıştır.
Yukarıdaki örnekte,
opt1: min:5 max:10 step 1
opt2: min:15 max:30 step 3 şeklinde belirleyelim.Diğer menülerde, açığa satış yapmadan long/uzun pozisyon alıyorsanız, long seçeneklerini işaretleyiniz, delay ve initial equity kısmına yukarıda anlattığım şekilde değer giriniz.
"Ok" tuşuna basınız. Çıkan tabloda, plot on chart kısmında, al sat sinyallerinizi fiyat grafiği üzerinde görebilir, plot equity seçeneğinde, sinyallere bağlı olarak portföy gelişim grafiğinizi görebilirsiniz.

zep
17-02-2004, 11:41
enter long a alım koşulunuzu, close long a satış koşulunuzu yazın.(enter short ve close short boş, açığa alım satım), system testing options da alım ve satım için gecikme gün sayısını verin, yani koşul gerçekleştiği gün mü, veya sonrasında mı alım satım yapılsın? alım satımdaki komisyon oranınızı yazın.

Genel anlamda bu kadar...

catoon2004
18-02-2004, 08:11
Sayın picador,sn.zep

Göstermiş olduğunuz ilgi ve alakaya teşekkür ederim.Bol kazançlar dilerim.

empee3
29-04-2004, 20:23
Metastock'un sistem tester ozelligini kullananlar: genelde hangi tarih araligini kullanirsiniz?

EDALCOVE
29-04-2004, 20:56
Tarih aralığını belirlemek en önemli konulardan birisidir. Çoğumuz default değer neyse, örneğin son 1000 gün bunu kullanırız ve her gün datalar ve getiriler değişir...

Tabi bundan çok daha önemlisi tarih aralığı bizim "training set" dediğimiz sistemi test edeceğimiz datalardır. Hem yükselişte, hem düşüşte hem de yatay seyirde başarılı sonuçlar almak için bu "training set"i hem düşüşlerin hem yükselişlerin hem de yatay seyrin olduğu bir tarih aralığından seçmenin ve olabildiğince de güncel dataları kullanmanın en doğrusu olduğunu düşünüyorum. Bunun dışında, eğer sisteminizi uptrend'e göre yapacaksanız buradaki performansı sizin için önemliyse (ki çok mantıklı değil) o zaman bir uptrend olan data set'i seçmeniz doğru olur.

kolay gelsin.

empee3
29-04-2004, 22:02
Bence de onemli bir konudur. Benim uygulamam soyle:

Bir sistemi basarili sayabilmem icin bir kere al-tut sisteminden daha basarili olmasi gerekiyor. Mesela iyi bir sistem Eylul 2003 de alinan ve tutulan bir sistemin getirisini gecebilmelidir. Bu nedenle Eylul 2003 den itibaren olan verileri yukluyorum. Hem boylece az veri oldugu icin sistem tester daha hizli calismaktadir.

Bu uygulamanin disinda alternatif olarak, yukari, yatay ve dusen trendlere tipik buldugunuz bir veri araligini secip bunlarin uzerinde calisabilirsiniz. XU100 icin sistem gelistirirken bu sekilde yapilabilir.

Son olarak uzun vadeli yatirim kararlari icin haftalik veriler yuklenebilir. Bu durumda veri setini oldugu gibi kullanmakta sakinca yoktur.

şadi
01-05-2004, 15:12
Birde tarih aralığını nerden ayarlıyoruz ? . x-ekseni üzerinde loaded ve display kısımları var burdan denedim başarılı olamadım.slm.

banderas
04-05-2004, 12:31
Metastock'un sistem tester ozelligini kullananlar: genelde hangi tarih araligini kullanirsiniz?

başlangıç tarihini 1/1/1990 alıyorum ben. hissenin ilk günkü değerinden itibaren hesaplatıyorum. biraz uzun sürüyor ama grafiği büyüterek tek tek bakıyorum fiyat hareketlerine.

preatoria
04-05-2004, 12:36
ben her zaman 500 birim kullanırım

burusli
04-05-2004, 12:39
bence şartlarınızın formulunu indikatör yapın ve görsel olarak karar verin
ha system tester da iyidir ama sadece o
mesela klasik teknik analiz yapıyorsanız en basitinden rsı 5 gunluk hao sunu yukarı kesince al sın aşağı kesince satsın dediniz bunu test ettiriyorsunuz (çok basit oldu ama)
bu durumda rsı 90 seviyesinde de 5 gunluk hao sunu yukarı keisnce sistem bu al kabul edecek ee iyide siz olsaydınız o alım işlemini yapmayacaktınız çünkü rsı çok yüksek bunu da testte bir satır formulle çözersiniz yani isteseniz rsı 80 in üzerindeyken alım yaptırmaz falan ama o zamanda başka sorunlar çıkar

durumları çok uzatabilirim ama gerek yok
bence şartlarınızı indikatör yapın
sonrada görsel olarak testini yapın

neyse uzun oldu

minik yatirimci
04-05-2004, 22:14
Arkadaslar biri bana system tester da
sytem testing options da trading, broker ve trading executionda
ne yazacaimi soleyebilir mi ?
yazdigim formuller dogru fakat sacma sapan sonuclar aliyorum. daha sonra plot
on chart dedigim zaman test de dogru islemis oldugunu goruyom fakat
bir hisse 1000 lira da 1300 lira ya yukselmisken
benim 10000$ , 30$ artiyor :) ne yapabilirim. lütfen yardim edin delirecem
metastock 8.0 pro kullaniyorum o enchanced system tester dalgasindan var.

yardimlariniz icin simdiden tesekkurler